Ce se întâmplă cu facilităţile fiscale ale firmelor din construcţii. Ministerul de Finanţe consideră „excesive“ stimulentele fiscale acordate constructorilor şi lucrează la eliminarea lor. Constructorii: Toate proiectele se vor scumpi, muncitorii vor pleca în străinătate

Autor: Alina-Elena Vasiliu 12.03.2022

Prevederile OUG 114/2018 au introdus scutiri de taxe şi impozite şi un salariu minim brut de 3.000 de lei (circa 2.400 de lei net) pentru angajaţii din construcţii, ceea ce a crescut atractivitatea acestui sector pentru forţa de muncă Odată cu prevederile acestui document, salariile s-au majorat, ordonanţa impunând obligativitatea salariului minim brut de 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii.

Ministerul Finanţelor nu are încă un răspuns clar în ceea ce priveşte men­ţinerea sau eliminarea facilităţilor fiscale din domeniul construcţiilor, o problemă pusă în discuţie din 2021, dar spune că lucrează la revizuirea cadrului fiscal care ar trebui să conducă la eliminarea lor treptată, precizând totodată că aceste stimulente sunt „excesive“.

„Prin componenta de reformă fiscală din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-a asumat de către Guvernul României ca obiectiv revizuirea cadrului fiscal prin care se urmăreşte alinierea sistemului de impozitare actual şi viitoarea etapă de dezvoltare economică a României. Revizuirea cuprinzătoare a sistemului fiscal din cadrul Planului va avea în vedere îmbunătăţirea structurii veniturilor fiscale, precum şi eliminarea distorsiunilor şi lacunelor din sistemul fiscal prin identificarea domeniilor în care legislaţia fiscală relevantă ar trebui ajustată în ceea ce priveşte impozitul pe venit şi contribuţiile la asigurările sociale, creându-se astfel premisele pentru luarea deciziei de a renunţa treptat la stimulentele fiscale excesive“, spun reprezentanţii Serviciului de comunicare,  relaţii publice, mass media şi transparenţă din cadrul Ministerului Finanţelor, fără a preciza în mod clar când anume vor fi eliminate aceste facilităţi.