Business internaţional. Aurul încheie cea mai bună săptămână de aproape un an, plus 3%. Cererea, stimulată de atacurile lansate asupra Ucrainei

Autor: Eduard Ivanovici 07.03.2022

Aurul se îndrepta vineri către cea mai mare creştere săptămânală din mai 2021, evoluţie alimentată de cererea pentru active de refugiu, într-un moment în care armata Federaţiei Ruse înteţeşte atacurile lansate asupra Ucrainei. Vineri, la 15:30, ora României, aurul spot creştea cu 3% pe parcursul ultimelor cinci zile, conform Investing.com.

Preţul metalului preţios a crescut pe măsură ce titlurile de trezorerie din Statele Unite pe 10 ani au ajuns la minimul ultimilor doi ani, la scurt timp după ce Rusia a bombardat centrala nucleară Zaporijjea, cea mai mare de acest fel din Europa. Investitorii evaluează în aceste momente efectele economice ale invaziei de la nord de graniţă, care şi-ar putea pune amprenta asupra preţurilor energiei, cerealelor şi metalelor. Mai mult, preţul ridicat al petrolului a creat un nou val de temeri asociate creşterii economice la nivel global şi trendului inflaţionist.

Vineri, la 15:30, ora României, aurul înregistra un avans de 0,75%, unii investitori decizând între timp să cumpere lingouri de aur ca mijloc de tezaurizare. De asemenea, săptămâna trecută, ETF-urile (fondurile tranzacţionate la bursă) cu expunere pe aur au înregistrat intrări nete de circa 34 de tone, potrivit Bloomberg. 

Totodată, piaţa anticipează intens înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale din SUA, schimbările urmând să aibă loc încă din luna martie. Recent, preşedintele Fed, Jerome Powell, a reafirmat că banca centrală va începe luna aceasta o serie de majorări ale dobânzii de referinţă, într-un efort de reducere a celei mai ridicate inflaţii din ultimele patru decade. El a menţionat că invazia Ucrainei înseamnă că instituţia se va mişca „cu atenţie” în acest sens. Cu o oră înaintea şedinţei de tranzacţionare de vineri de pe Wall Street, contractele futures pe aur creşteau cu 0,5%.

Conform Bloomberg, paladiul – metal esenţial pentru convertoarele catalitice ale automobilelor – a crescut săptămâna trecută cu 19%. Rusia este unul dintre principalii producători la nivel mondial.