Bursele europene revin spectaculos pe plus, după un început marcat de scăderi agresive. La Bucureşti, indicele BET trece de la minus 6% la minus 2,8%

Autor: Eduard Ivanovici 07.03.2022

Majoritatea burselor din Vestul Europei înregistrau creşteri la 16:55, ora României, după câteva ore marcate de declinuri abrupte pe pieţele de capital.

Înaintea şedinţei de tranzacţionare de astăzi, contractele futures de la Milano până la Varşovia afişau scăderi cuprinse între 2,6% şi 4,5%, în condiţiile în care preţul barilului Brent ajunsese la un moment dat la peste 130 de dolari, plus 8% faţă de şedinţa anterioară.

Evoluţiile din primele ore de tranzacţionare ale săptămânii vin, de asemenea, pe fondul riscurilor reprezentate de interdicţiile americane şi europene lansate asupra Federaţiei Ruse, în vreme ce întârzierile în negocierile cu Iranul au declanşat ceea ce se anunţa a fi un şoc stagflaţionist în rândul pieţelor internaţionale.

La ora publicării ştirii, indicele paneuropean Stoxx 600 era pe plus cu 0,35%, în timp ce IBEX 35 din Madrid şi indicele bursei milaneze FTSE MIB se apreciau cu 0,5%, respectiv 0,9%, arată datele MarketWatch. Indicele francez CAC 40 şi DAX 30 din Frankfurt creşteau cu 0,75%, respectiv 0,4%, iar, la Londra, indicele FTSE 100% afişa un avans de 0,5%.

La Bucureşti, indicele de referinţă al bursei locale, BET, se deprecia cu 2,85%, potrivit BVB. În primele minute ale sesiunii de astăzi, BET era pe minus cu 6%-7%.