Cărbunele ar putea primi o viaţă mai lungă

Autor: Bogdan Cojocaru 08.03.2022

Germania urăşte cărbunele pentru că acesta este cel mai poluant combustibil. Însă Germania este cel mai mare producător, dar şi cel mai mare importator, cu toate că s-a lăudat cu cele mai ambiţioase planuri din lume pentru înverzirea econo­miei. Şi-a închis centralele nucleare, nu şi-a dezvoltat suficient energia din surse regenerabile şi a devenit dependentă de gazele importate din Rusia - energia de tranziţie.

Invadarea Ucrainei de către armata rusă ar putea-o lăsa fără aceste gaze, aşa că Germaniei nu-i rămâne decât să înveţe să accepte cărbunele, momentan. Polonia, în schimb, iubeşte cărbunele. Este al doilea mare producător din UE şi al doilea importator.

Însă UE are propriul plan de înverzire a tuturor economiilor europene şi până acum a forţat Polonia să se vindece de dependenţa ei de cărbune. Guvernul polonez susţine de mult timp că nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră de la termocentrale poate fi redus la cote acceptabile cu tehnologia potrivită.

Războiul din Ucraina a pus statele europene în faţa perspectivei de a rămâne fără gaze şi petrol din Rusia, fie că Moscova întrerupe livrările, fie că guvernele europene refuză să mai cumpere pentru a nu mai finanţa armata rusă.

Puţine state euro­pene au resurse de gaze, mai puţine de pe­trol, iar câteva au căr­bune. Şi mai puţine le au pe toate trei, România fiind un exemplu în acest sens.

Într-un interviu pentru BBC, Frans Timmermans, politicianul european însărcinat cu conducerea Green Deal, planul UE de eliminare a gazelor cu efect de seră, a spus că ţările care intenţionează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru, dar în conformitate cu obiectivele UE în materie de stopare a încălzirii globale. „Nu există tabuuri în această situaţie“, a spus el.

Dar cu doar o lună în urmă, spre supărarea militanţilor, Comisia Europeană a definit gazele drept o investiţie durabilă. „Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă în urmă cu doar o săptămână şi trebuie să ne împăcăm cu această schimbare istorică“, a spus Timmermans.

„Polonia şi alte câteva ţări aveau planuri să facă tranziţia de la cărbune, apoi să utilizeze temporar gaze naturale şi în cele din urmă să treacă la surse regenerabile. Dacă rămân mai mult timp cu cărbunele, dar apoi se mută imediat la surse regenerabile, ar putea fi încă în parametrii pe care i-am stabilit în politica noastră climatică“, a explicat el.

Mai mult de o treime din gazele consumate în UE provin din Rusia. Potrivit Eurostat, la producţia internă de cărbune Germania şi Polonia sunt urmate în clasament de Cehia, Bulgaria şi România.