Iulian Anghel, ZF. Războiul din Ucraina: Niciuna din generaţiile care trăiesc azi în Europa nu a trăit aşa ceva

Autor: Iulian Anghel 08.03.2022

Nu trăim „sfârşitul istoriei“, ci începutul unei alte istorii. E limpede că lumea nu va mai fi la fel după acest război cumplit în care oameni care până acum două săptămâni mergeau la job sau îşi duceau copiii la grădiniţă fug acum de gloanţe şi sunt asasinaţi pe străzi.

„Sfârşitul istoriei“ este un eseu celebru al politologului american Francis Fukuyama, scris după căderea URSS. Fukuyama spunea că, de vreme ce comunismul a căzut, liberalismul occidental a câştigat şi va câştiga pe întreaga planetă. Prin urmare, nemaiexistând războaie, contradicţii doctrinare, nu mai există istorie.

Nu este singurul care s-a înşelat. Zbigniew Brzezinski, unul dintre ideologii politicii americane, susţinea într-o carte („Marea tablă de şah“) la fel de celebră la „Sfârşitul istoriei şi ultimul om“ a lui Fukuyama că în urma prăbuşirii URSS, Rusia se va înpotmoli, iar Ucraina va deveni o putere regională. Iată azi însă o Rusie care atacă Ucraina din toate colţurile, aşa cum hienele îşi atacă prada, fără chip de scăpare. O Ucraină care nu este în genunchi, dar care are resurse limitate pentru a mai putea să reziste mult. Rusia bombardează masiv oraşele Ucrainei, imaginile cu civili omorâţi pe străzi sunt copleşitoare. Rusia refuză chiar să ofere culoare de refugiu pentru civilii care vor să plece din oraşe. Trăim în epoca telefoanelor mobile în care oricine are un astfel de telefon poate face o fotografie. Pe Twitter sunt mii de astfel de imagini. „Arătaţi mamelor din Rusia ce fac copiii lor în Ucraina“, este un îndemn cvasigeneral. Doar că în Rusia sunt puţin cei care ştiu ce se întâmplă în Ucraina, pentru că presa independentă nu mai există, cei care protestează împotriva războiului sunt arestaţi cu miile şi cei care vorbesc de rău despre armată pot ajunge să stea în închisoare şi 15 ani, potrivit unei legi adoptate de Duma de Stat.

Cu un buget al apărării de doar 65 de miliarde de dolari, faţă de un buget de cheltuieli militare al UE şi al SUA de 1.000 de miliarde de dolari în 2020, Rusia ţine în şah Occidentul, pentru că Occidentul nu vrea război. Totuşi, cheltuielile militare ale Occidentului cresc, Germania le va duce la peste 2% din PIB (un lucru de neînchipuit în epoca Merkel) şi va cheltui 100 de miliarde de euro pentru înzestrarea armatei. Istoria nu s-a încheiat, intră doar într-o altă etapă critică.