Rusia ameninţă că „taie” gazul care vine prin Nord Stream 1, gazoductul care aprovizionează Germania direct din Rusia prin Marea Baltică

Autor: Răzvan Botea 08.03.2022

Rusia a ameninţat că va tăia aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1, ca parte a răspunsului său la sancţiunile impuse în urma invaziei Ucrainei, o mişcare care ar putea accentua turbulenţele de pe pieţele energetice şi ar putea duce la creşterea preţurilor de consum, transmite Bloomberg.

Rusia are dreptul de a întreprinde acţiuni care „oglindesc” sancţiunile impuse economiei ruse, a declarat viceprim-ministrul Alexander Novak - care este şi responsabil cu afacerile energetice - într-un discurs televizat luni seara. El a spus însă că nu a fost luată încă nicio decizie de a opri Nord Stream 1, iar conducta funcţionează în prezent „la capacitate maximă”.

Cu toate acestea, economia Rusiei este dependentă şi de livrările de gaz în Europa. Industria oil and gas înseamnă circa 20% din economia Rusiei.

Comentariile vin după o zi de fluctuaţii sălbatice pe pieţele europene de gaze, preţurile la un moment dat crescând cu aproape 80% pe fondul fricii de întrerupere a aprovizionării din Rusia, mai scrie sursa citată.

Dependenţa Europei de energia rusă a fost un factor-cheie în eforturile liderilor continentului de a conveni asupra modului de răspuns la invazia Ucrainei. Luna trecută, Berlinul a abandonat proiectul conductei Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, iar oficialii Uniunii Europene spun că lucrează la un plan care ar putea reduce nevoile de import ale blocului din Rusia cu aproape 80% în acest an.