Finalul pandemiei este aici. Ce restricţii se elimină începând de joi

Autor: Andreea Tobias 08.03.2022

Masca de protecţie va fi complet eliminată începând de joi, dar autorităţile continuă să recomenda purtarea acesteia în anumite zone. De asemenea, la intrarea în ţară nu mai este nevoie de certificatul verde, dar în unele state europene da. 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că de joi se ajunge într-o situaţie nouă în care toate restricţiile vor fi ridicate, dar dorinţa este ca ridicarea măsurilor să nu ducă la creşterea cazurilor, a cazurilor grave şi a deceselor.

„Practic, prudenţa şi responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, declară Rafila.

Începând de joi, utilizarea măştii atât în spaţiile exterioare, cât şi în spaţiile interioare nu va mai fi obligatorie, nu vor exista limite privind accesul în diversele spaţii publice, fie că e vorba de spaţii comerciale, instituţii de alimentaţie publică, sau instituţii publice, nu va mai exista limită în privinţa orarului, iar la călătorii nu se va mai cere certificatul de localizare.

De asemenea, la intrarea în România nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID.

„Totuşi, sunt nişte lucruri pe care trebuie să vi le spun şi pe care le recomandăm cetăţenilor legat de călătoriile în străinătate, pentru că marea majoritate a ţărilor europene păstrează acest certificat la intrarea în fiecare stat membru. Recomandarea este să se consulte condiţiile de călătorie. Noi suntem pregătiţi şi păstrăm partea aceasta de legislaţie care permite emiterea acestui certificat electronic pentru orice persoană care călătoreşte”, spune ministrul.

Rafila a adăugat că, totuşi, există măsuri pe care autorităţile sanitare le recomandă „cu tărie”.

„Noi ne găsim încă în situaţia unei transmiteri comunitare şi, chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă, totuşi 5.000 de cazuri pe zi câte au fost astăzi, o incidenţă de 14 la mie în Bucureşti şi 100 de decese ne îndeamnă să fim prudenţi”, afirmă Rafila.

Acesta recomandă purtarea în continuare a măştii de protecţie: „continuăm să recomandăm purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, de exemplu în pieţe sau în spaţii extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare, grădiniţe, şcoli, universităţi”.

Rafila mai recomandă evitarea spaţiilor aglomerate, spălarea şi dezinfectarea mâinilor, dezinfectarea mijloacelor de transport în comun şi a unităţilor de interes public. Persoanele care vor avea simptome e bine să se tezteze, să se prezinte la medicul de familie, iar dacă e pozitiv, la centre de evaluare.