Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov i-a prezentat omologului de la Vatican poziţia Rusiei faţă de Ucraina. Reacţia lui Papa Francisc

Ziarul Financiar 08.03.2022

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, i-a expus marţi, în cadrul unei convorbiri telefonice, poziţia Moscovei cu privire la conflictul din Ucraina secretarului de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, a anunţat Ministerul rus de Externe, citat de Reuters.

Parolin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia din Ucraina, a precizat ministerul într-o declaraţie.

Lavrov "a prezentat poziţia de principiu a Rusiei cu privire la cauzele şi obiectivele operaţiunii militare speciale desfăşurate în Ucraina", a precizat documentul.

Ambele părţi şi-au exprimat speranţa că o a patra rundă de discuţii între Moscova şi Kiev va avea loc cât mai curând posibil pentru a ajunge la un acord asupra principalelor probleme care stau la baza crizei şi pentru a opri ostilităţile, a adăugat ministerul.

Vaticanul nu a publicat o declaraţie cu privire la convorbire.

Ucraina a declarat că ar saluta medierea Vaticanului, iar Parolin, care se află pe locul al doilea după Papa Francisc în ierarhia Vaticanului, a declarat că este dispus să "faciliteze" dialogul".

Parolin a declarat că războiul a fost "declanşat de Rusia".

Francisc nu a acuzat încă Rusia pe nume, dar a respins implicit folosirea de către Moscova a termenului de "operaţiune militară specială" pentru invazia sa în Ucraina.