Cum se tranzacţionează pe bursa de metale în vreme de război: Paladiul se menţine aproape de nivelul record, aurul accelerează, la fel şi platina şi argintul

Ziarul Financiar 08.03.2022

Paladiul a oscilat marginal sub maximul istoric în tranzacţiile volatile de marţi, în condiţiile în care criza dintre Rusia şi Ucraina a alimentat îngrijorările legate de o comprimare a ofertei de metal, iar aurul, care reprezintă un refugiu sigur, a rămas peste nivelul cheie de 2.000 de dolari.

Conform Reuters, paladiul la vedere a scăzut cu 0,2%, la 2.990,14 dolari până la ora 14:06 GMT. Metalul a oscilat între câştiguri şi pierderi, crescând cu până la 7,5% şi scăzând cu 3,4% în cadrul unor tranzacţii agitate.

De asemenea, investitorii au ţinut cont de declaraţia London Platinum and Palladium Market potrivit căreia unităţile ruseşti pot continua să vândă platină şi paladiu la Londra. Eliminarea paladiului, au declarat comercianţii şi analiştii, ar fi agravat îngrijorările legate de aprovizionarea din partea principalului producător, Rusia.

Metalul a crescut cu aproximativ 60% până acum în acest an, după ce luni a atins un nivel record de 3.440,76 dolari.

În cazul unei penurii, producătorii de automobile ar fi dispuşi să plătească aproape orice preţ pentru metal pentru a menţine producţia, a declarat analistul Ole Hansen de la Saxo Bank.

Aurul spot a crescut cu aproape 0,9%, până la 2.016,30 dolari pe uncie, după ce mai devreme în cursul zilei a urcat la 2.020,80 dolari, cel mai ridicat nivel din august 2020. Platina a crescut cu 2,4%, la 1.149,37 dolari.

Aurul continuă să fie un refugiu sigur cu volatilitate redusă, a declarat analistul băncii Saxo, Ole Hansen. "Ne vom confrunta cu o perioadă de inflaţie extrem de ridicată, în care băncile centrale vor avea dificultăţi în a se apăra din cauza altor constrângeri. Iar acest lucru va continua să atragă investitorii pe piaţa aurului."

Aurul este considerat în mod tradiţional un depozit sigur de valoare în timpul unor astfel de crize globale şi al creşterii galopante a inflaţiei, pe măsură ce preţul petrolului creşte.

Contractele futures pe aur din SUA au crescut cu 1,2%, la 2.020,60 dolari. Argintul la vedere a crescut cu 2,2%, la 26,23 dolari.