„Evitaţi călătoriile neesenţiale!” MAE ridică nivelul de alertă pentru Republica Belarus. Ministerul recomandă părăsirea ţării cât mai curând

Ziarul Financiar 08.03.2022

În contextul deteriorării situaţiei de securitate din regiune, cauzată de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, realizată inclusiv prin utilizarea teritoriului Republicii Belarus, MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Republica Belarus la 5/9 (5 din 9). 

Creşterea nivelului de securitate înseamnă ”Evitaţi călătoriile neesenţiale!”, de la nivelul de până acum 3/9 (3 din 9), ”Zone sau intervale de timp care pot fi periculoase”.

MAE precizează că, prin acest demers, România se aliniază la nivelul alertelor de călătorie emise recent de cea mai mare parte a statelor membre UE care au reprezentare diplomatică în Republica Belarus.

Conform noului nivel de alertă, al cărui text este prezentat mai jos şi pe pagina de internet indicată, MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Republica Belarus, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare să părăsească teritoriul Republicii Belarus cât mai curând, prin intermediul mijloacelor de transport disponibile (pe cale aeriană cu zboruri comerciale încă disponibile sau pe cale rutieră). Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români să evite complet orice deplasare în zonele din vecinătatea frontierei Republicii Belarus cu Ucraina.

MAE, prin Ambasada României la Minsk, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români de pe teritoriul Republicii Belarus.