Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene: Acceleraţi investiţiile în verde. Cărbunii nu au niciun viitor. Investiţiile în energia verde rămân singurele care, pe termen lung, eliberează piaţa europeană de importurile de resurse şi care pot calma preţurile

Autor: Roxana Petrescu 09.03.2022

Iar cu un război la graniţă, toate proiectele în această logică trebuie accelerate.

„Nu putem să mai avem vreodată Rusia în aceas­tă poziţie pen­tru că Rusia de azi nu este un partener. Trebuie să fim uniţi în refuzul de a fi la mâna lui Putin. Nu poate câştiga acest război. Putin vrea să-şi refacă imperiul, dar va că­dea“, a declarat Frans Timmermans, vice­pre­şe­dinte executiv al Comisiei Eu­ro­pene, cel care conduce de la cel mai înalt nivel re­a­lizarea şi im­ple­mentarea Green Deal. Declaraţiile au fost făcute în ca­drul unui in­terviu cu un număr re­strâns de publi­caţii, printre care şi Ziarul Financiar.

Rusia asigură peste o treime din necesarul de gaz al blocului şi un sfert din petrol, dependenţa de acest furnizor de­venind azi cea mai mare vulne­ra­bi­litate din sectorul energetic european. Timmermans spune însă că dacă sunt accelerate investiţiile în energia verde, dacă proiectele de eficienţă energetică merg în ritm alert, până la finalul acestui an Europa poate renunţa la două treimi din gazul adus din Rusia.