Ucraina ar putea rămâne pe dinafară: Liderii UE au păreri împărţite în ceea ce priveşte candidatura Ucrainei. ”Întrebarea este dacă se va găsi consens în lărgirea UE”

Autor: Petru Mazilu 09.03.2022

Liderii UE au păreri împărţite în ceea ce priveşte acceptarea candidaturii Ucrainei, a spus un oficial european, citat de Sky News.

Liderii Uniunii Europene sunt în tabere diferite în ceea ce priveşte propunerea de a pune Ucraina pe un drum sigur către obţinerea statutului de membru, a spus oficialul.

Informaţia apare cu o zi înainte ca şefii statelor UE să discute despre solicitarea Kievului privind o integrare rapidă.

Oficialul care este implicat în pregătirea summitului de la Versailles a dorit să rămână anonim şi a dezvăluit că toţi liderii UE sunt pentru strângerea legăturilor cu Ucraina. Totuşi, garantarea statutului de membru pentru Ucraina ar putea fi văzută de Rusia drept o provocare.

„Întrebarea este dacă se va găsi consens în lărgirea UE, ceea ce este mai complicat”, a spus sursa.

Preşedintele ucrainean a depus săptămâna trecută o cerere de aderare la UE, solicitând ca primirea ţării sale să fie accelerată. El a cerut blocului să permită ţării sale să obţină imediat statutul de membru într-o procedură specială în condiţiile în care Ucraina se apără de Rusia.

Georgia şi Republica Moldova au depus cereri asemănătoare.