Zi de vis pentru investitorii de la Bursa de la Bucureşti: BET creşte cu 7% în cea mai bună zi din iarna lui 2018 încoace. “Explozie” de 23% pentru acţiunile TeraPlast, 12% pentru Banca Transilvania, 10% pentru BRD. Doar azi bursa a câştigat 3 mld. euro

Autor: Liviu Popescu 09.03.2022

Cu 6,9% s-a apreciat indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti în şedinţa de miercuri 9 martie 2022, cel mai puternic ritm de creştere din decembrie 2018 încoace, într-un context în care şi bursele europene şi-au revenit spectaculos (Ă7% pentru DAX, Ă6,4% pentru Paris) pe fondul unor aşteptări pozitive ale investitorilor pentru o întâlnire diplomatică între Rusia şi Ucraina. Indicele BET a încheiat şedinţa la 11.983 de puncte, plus aproape 800 de puncte în doar o zi.

"Pieţele au reacţionat foarte pozitiv la informaţiile privind o soluţie diplomatică pentru situaţia din Ucraina. Creşterile au fost amplificate probabil de frica investitorilor de a rata oportunitatea adusă de preţurile joase din ultimele zile", spune Radu Cojoc, broker al Goldring. Cred însă că în continuare ne putem aştepta la volatilitate în pieţe, adaugă el.

Doar miercuri, capitalizarea companiilor listate la Bursa de la Bucureşti a urcat cu 15 miliarde de lei (3 mld. euro) la aproximativ 210 miliarde de lei, cea mai importantă contribuţie având-o sectorul bancar. Astfel acţiunile Băncii Transilvania s-au apreciat cu 12%, adică cea mai mare instituţie de credit din România a urcat astăzi cu 1,6 miliarde de lei la aproximativ 15,5 mld. lei, în timp ce BRD a urcat cu 10% la 13,4 mld. lei.

Cele mai performante acţiuni din cele 19 ale indicelui BET au fost cele ale producătorului de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP), care au înregistrat o explozie de 22,6% pe tranzacţii de 5,3 milioane de lei. Cu alte cuvinte valoarea de piaţă a companiei a urcat cu aproape un sfert astăzi, de la 1,4 mld. lei la 1,7 mld. lei.

În contextul situaţiei din Est, reprezentanţii TeraPlast au transmis către ZF că grupul are expunere imaterială pe pieţele din zona de conflict (Ucraina, Rusia, Belarus).

Toate cele 19 acţiuni ale BET au fost pe creştere astăzi, de la 0,4% pentru BVB, 0,5% pentru Electrica, la 5,3% pentru SFG, 8% pentru Purcari, 8% Digi, 9% ONE, la 22,6% pentru TRP. Petrom s-a apreciat cu 1,6% iar Alro cu 2,15%.

Lichiditatea totală din 9 martie 2022 a fost de circa 92 mil. lei, sub media acestui an, arată datele BVB.

 ​