Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: Mărim cadrul financiar pentru susţinerea economiei

Ziarul Financiar 09.03.2022

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu spune că deşi situaţia este  complicatã, nu se va renunţa la conceptul de dezvoltare al României, ci va fi mărit cadrul financiar pentru susţinerea economiei.

Câciu a discutat, miercuri, cu delegaţia Bãncii Mondiale condusã de Gallina Vincelette, directorul regional al Bãncii Mondiale pentru ţãrile din Uniunea Europeanã, despre continuarea colaborãrii bilaterale, în sensul susţinerii implementãrii proiectelor şi reformelor prioritare pentru România asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţã (PNRR).

Un subiect de interes pe agenda discuţiilor l-a constituit impactul conflictului din Ucraina asupra economiei româneşti, precum şi necesitatea identificãrii cât mai rapide a unor mãsuri care sã ajute la atenuarea efectelor generate de acest conflict.

Ministrul Adrian Câciu a subliniat faptul cã România este un partener serios şi a acţionat ferm în trei direcţii: umanitarã, de securitate şi financiarã-economicã.

De asemenea, ministrul Finanţelor a menţionat cã România este într-o situaţie relativ bunã comparativ cu celelate state din regiune, în contextul în care moneda naţionalã se menţine la un nivel stabil.

Totodatã, Gallina Vincelette a prezentat potenţiale arii de intervenţie în sprijinul ţãrilor afectate de afluxul de refugiaţi şi a reafirmat disponibilitatea Bãncii de a pune la dispoziţia României expertiza de care dispune în gestionarea aspectelor sociale şi umanitare.

„România este preocupatã atât de aspectul umanitar al crizei, cât şi de gestionarea cât mai eficientã a resurselor financiare pentru a face faţã nevoilor crescute de finanţare într-un moment foarte dificil pentru întreaga Europã. Guvernul intenţioneazã sã vinã în sprijinul populaţiei şi al mediului de afaceri cu un mix de mãsuri la nivelul celor de la începutul pandemiei, finanţate atât de la buget, cât şi din fonduri europene. „Deşi situaţia este complicatã, nu renunţãm la conceptul de dezvoltare a României, ci mãrim cadrul financiar pentru susţinerea economiei”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

De asemenea, oficialul român a reamintit faptul cã ţara noastrã se aflã în procedurã de deficit excesiv şi face eforturi susţinute pentru a reuşi sã se încadreze în ţintele de deficit stabilite. În acest sens, este necesarã întãrirea disciplinei bugetare pe termen mediu şi creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile, a afirmat Câciu.