Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Adrian Codirlaşu, CFA: Probabil că volatilitatea va continua până la sfârşitul războiului. Invazia ruşilor în Ucraina creează o aversiune la risc extrem de ridicată la nivel global

Autor: Eduard Ivanovici 11.03.2022

♦ Gradul de aversiune diferă în funcţie de regiune ♦ Diversificarea geografică, o posibilă soluţie în acest sens.

De la începutul conflictului armat ruso-ucrainean, pieţele internaţionale de capital au înregistrat şedinţe cu volatilitate extrem de ridicată, trendul putând continua până la încetarea războiului de la graniţa de nord a României, consideră Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, prezent în cadrul ediţiei ZF Deschiderea de Astăzi din 9 martie.

„Cred că volatili­tatea va mai persista o perioadă, probabil la fel de mult cât va dura şi acest război, din păcate. Legă­turile directe ale economiei României cu Rusia sunt extrem de mici, deci impactul direct este redus. însă de unde vine impactul? Din preţurile mărfurilor, România importă produse energetice – energie electrică, gaze naturale şi petrol, care au avut creşteri de preţ în condiţiile acestui conflict (...) Vedem că această invazie a Rusiei creează o aversiune la risc extrem de puternică la nivel global“, spune Adrian Codirlaşu.

Vicepreşedintele CFA România explică, de asemenea, că fenomenul este prezent atât în evoluţia pieţelor valutare şi bursiere, cât şi în ceea ce priveşte metalele preţioase, mărfurile alimentare şi industria energetică, argumentând astfel că aproape orice activ este atins de volatilitate.