Subiectul serii: dintr-o dată, la benzinării au început să se facă cozi interminabile. Facebook-ul este plin de poze cu şoferi care stau în coloană să alimenteze, de teamă că de mâine nu vor mai găsi sau că preţul va exploda peste noapte. Reacţia ministrului Energiei. Galerie FOTO

Ziarul Financiar 09.03.2022

În toată ţara s-au format cozi interminabile la benzinării, şoferii grăbindu-se să alimenteze de urgenţă, de teamă că de mâine nu vor mai găsi sau că preţurile la combustibil vor exploda peste noapte. 

Totul a pornit după ce o benzinărie din Bihor a afişat un preţ de 11 lei/ litru la motorină. Imaginile s-au împrăştiat rapid pe social media, iar zvonul a alimentat panică în rândul şoferilor, care în mai multe judeţe din ţară au început făcut cozi de zeci de maşini să aştepte la pompă. 

Isteria nu este însă justificată de situaţia reală din piaţă. Deşi preţurile sunt la maxime record, nu se discută de scumpiri de asemenea anvergură. 

”Am alimentat azi dimineaţă la o benzinărie din Băneasa, unde motorina premium era 8,02. Acum deja a ajuns la 8,4 lei”, spune un şofer bucureştean cu care a discutat ZF. 

Preţul pentru un litru de benzină premium a spart marţi pragul de 8 lei pe litru, după cum arată datele centralizate de platforma Gazonline.ro, dar şi cele de pe Monitorul Preţurilor, aplicaţie găzduită de Consiliul Concurenţei.

Creşterea preţurilor vine în contextul în care azi barilul de petrol se duce spre nivelul de 130 de dolari.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ameninţat cu controale benzinăriile care au majorat nejustificat preţul. El spune că este vorba de speculaţii, care trebuie pedepsite.

„Nu există absolut niciun motiv ca mâine benzina să ajungă la 11 lei, dar există motive mâine, şi am discutat şi cu primul-ministru, ca organe de control ale statului român să se ducă peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preţ pentru că au apărut în poze preţuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei, şi de mîine să înceapă controale pentru că deja mi se pare că este o speculaţie, iar speculaţiile trebuie asupru pedepsite mai ales în situaţii de criză, cum suntem acum, cu război la frontieră”, a spus miercuri seara, la Digi24, Virgil Popescu.

El susţine că în acestă perioadă apar multe zvonuri.

„Suntem cu un război la frontieră. Există foarte multe zvonuri, foarte multe fake-news-uri, este un război hibrid şi ne putem aştepta ca în această perioadă să mai apară tot felul de zvonuri, aşa cum am avut şi cu valuta, că nu există valută în România. Există valută în România”, a mai spus ministrul.

Virgil Popescu a spus că nu sunt justificate cozile apărute miercuri la benzinării. „Nu este niciun motiv pentru a sta la coadă. Nu se va dubla preţul”, a spus Popescu. El susţine că în România nu se poate vorbi de lipsă de benzină şi motorină.