România este pentru UE ce este Ucraina pentru întreaga lume în producţia de floarea-soarelui. Turcia, Italia, Spania caută acum să cumpere ulei de la producătorii români. România acoperă mai mult de un sfert (28%) din producţia de floarea-soarelui din UE

Autor: Florentina Niţu 13.03.2022

♦ Ucraina realizează 28% din producţia mondială de floarea-soarelui Uleiul de floarea-soarelui este principalul bun alimentar exportat de România în Uniunea Europeană ♦ În România sunt 172 de companii active în producţia de uleiuri, cu o cifră de afaceri de 4,7 mld. lei în 2020 (aproape 1 mld. euro).

Teama de a rămâne fără provi­zii în contextul războiului din Ucraina i-a făcut pe cetăţenii europeni să cumpere mai mult ulei de floarea-soarelui, achi­ziţii alimentate de teama de scumpire în con­textul în care Ucraina a realizat în anul agricol 2020-2021 o recoltă de 14,1 milioane de tone, ceea ce înseamnă 28% din producţia lumii, fiind cel mai mare jucător.

În acelaşi timp, România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE şi acoperă mai mult de un sfert (28%) din producţia de floarea-soarelui, cu o re­coltă anuală de 3 milioane de tone. De ase­menea, uleiul de seminţe de floarea-soarelui a fost principalul bun alimentar exportat de România în Uniunea Europ­eană în primele 11 luni din 2021. Cantitatea exportată a fost de 106.000 tone şi a valorat 126 mil. euro, potrivit datelor de la INS.