ANAF verifică de astăzi companiile de pe piaţa de combustibil, incluzând benzinăriile şi distribuitorii en-gros. Ministrul de Finanţe: Sunt revoltat de imaginile vazute ieri seară, cu cozile de la benzinării şi, mai ales, cu preţurile aberante afişate de unii distribuitori

Autor: Roxana Rosu 10.03.2022

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a solicitat Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul ANAF, demararea unei ample acţiuni de verificare a pieţei combustibilului din România, în urma creşterii nejustificate a preţurilor.

Măsura vine după ce premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat activarea imediată a instituţiilor de control şi verificare a situaţiei generate de creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi.

”Sunt revoltat de imaginile vazute ieri seară, cu cozile de la benzinării şi, mai ales, cu preţurile aberante afisate de unii distribuitori. De aceea, am cerut înca de aseară ANAF o acţiune urgentă şi amplă pentru verificarea vânzãrilor de carburanţi la nivelul întregului lanţ de comercializare. Asemenea situatii sunt de netolerat! Nimeni nu poate profita cu atâta cinism de sute de mii de romani, într o asemenea perioadă economică complicată”, a declarat Adrian Câciu pe pagina lui de Facebook.
 
Ministrul a mai spus că nu va tolera manipularea pieţei şi că ieri barilul de petrol a scăzut cu 20 de dolari pe burse.
 
”Controalele vor viza modul în care s-a construit preţul, elementele de speculă şi comportamentul şi conduita comercianţilor văzută ieri de toată lumea”.

Echipele DGAF, alături de comisari din cadrul ANPC şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, vor verifica întreg lanţul comercial, adică atât staţiile de vânzare a carburanţilor, cât şi distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale, precum şi companiile implicate.

Acţiunea se va desfăşura în toată ţara cu un număr iniţial de 100 de echipe, iar efectivul de inspectori ANAF va fi alocat dinamic, în funcţie de informaţiile obţinute şi de situaţia din teren.