Ciprian - Sorin Vlad, consilier la Guvern: Astăzi am prezentat Autorităţii de Supraveghere Financiară un proiect care permite înfiinţarea şi autorizarea fondurilor de investiţii alternative

Ziarul Financiar 10.03.2022

Un proiect care permite înfiinţarea şi autorizarea în România a fondurilor de investiţii alternative, la a cărei redactare au lucrat în ultimele luni mai multe entităţi din ecosistemul local de investiţii tech, a fost prezentat joi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat Ciprian Sorin Vlad, consilier la Guvernul României.

“În urmă cu 6 luni am demarat un proiect interesant, cu direcţia clară de a pune cu adevărat România pe harta fondurilor şi a investitorilor prin îmbunătăţirea cadrului de reglementare, care permite înfiinţarea şi autorizarea fondurilor de investiţii alternative (FIA) şi ale administratorilor de fonduri alternative (AFIA) şi anume Legea 243/2019 (în vigoare din 24 ianuarie 2020) urmată de legislaţia secundară emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
În România interesul pe piaţă creşte constant de la an la an pentru înfiinţarea unor FIA locale. Astfel, dacă jurisdicţiile tradiţionale de fonduri rămân Olanda, Luxemburg, Belgia, o jurisdicţie nouă, precum România, poate prezenta interes în special din punct de vedere al costurilor mai reduse de înfiinţare, dar şi de menţinere a acestor entităţi, totul într-un posibil regim fiscal nu foarte greoi, în funcţie de tipul de fond şi de investitorii targetaţi.

La iniţiativa lui Iulian Popescu am demarat consultări cu ecosistemul fondurilor de investiţii alternative din România (ROCA X, Sparking Capital, GapMinder VC, Early Game Ventures, etc), case avocatură şi Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania - AAF , pentru a identifica principalele măsuri de îmbunătăţire a cadrului legislativ curent.

Azi aceste propuneri vor fi prezentate către autoritatea de reglementare din România - ASF şi ţin să mulţumesc echipei care a participat la elaborarea acestor măsuri pe parcursul ultimilor 6 luni şi celor care au sprijinit această iniţiativă: Sonia-Denisa Fedorovici, Nicoleta Cherciu, Andrei Ududoiu, Horia Gusta, Andrei Burz-Pinzaru, Roxana-Maria Bratosin, Narcisa Oprea, Cristian Negrutiu, Cristian Dascalu, Cristian Munteanu, George Cristian Tuţă, Tony Romani, Bogdan Iordache şi alţii.

FIA sunt definite ca fiind structuri care atrag capital de la un număr de investitori, în vederea investirii acestui capital în conformitate cu documentele de constituire şi a unei anumite politici de investiţii. FIA sunt definite la nivel Uniunii Europene ca fiind toate fondurile de investiţii care nu sunt organisme de plasament colectiv în valori mobiliare. Sunt incluse aici fondurile speculative (hedge funds), fondurile de fonduri speculative (funds of hedge funds), cele cu capital de risc (venture capital), fonduri de capital privat (private equity funds) şi fonduri imobiliare (real estate funds)”, conform lui Ciprian Sorin Vlad.