Preşedintele francez Macron la summit-ul UE: „E contestat modelul european, trebuie să fim pregătiţi pentru toate scenariile"

Ziarul Financiar 10.03.2022

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care exercită în prezent Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, s-a declarat preocupat, la începerea summitului informal al Consiliului European, în privinţa invaziei ruse în Ucraina, afirmând că "este contestat modelul european".

"Războiul din Ucraina este o traumă imensă, o dramă politică, umană şi umanitară care va conduce la reconstruirea Europei noastre. Cea mai bună soluţie ar fi fost un acord de încetare a focului, dar nu cred că acest lucru este realist, doar părţile implicate pot decide", a afirmat Emmanuel Macron, la începerea reuniunii informale a Consiliului European, la Versailles.

Emmanuel Macron s-a declarat "îngrijorat şi pesimist" în legătură cu evoluţiile din Ucraina. "Este contestat modelul nostru european. Trebuie să fim pregătiţi şi să avem în vedere toate scenariile, să definim împreună conceptele pentru viitorii ani în domeniul industriei, în agricultură şi în sectorul energiei. Trebuie să fim solidari şi să construim o Europă comună", a adăugat preşedintele Franţei, citat de cotidianul Le Figaro.

"Este necesar un plan de rezilienţă pentru economiile noastre. Această strategie de rezilienţă va trebui adaptată, deoarece avem deja un impact asupra preţurilor, dar nu măsurăm încă toate consecinţele. Va trebui să definim strategia europeană", a subliniat Emmanuel Macron, pledând pentru construirea unei "Europe a capitalului privat".