Allianz Ţiriac Pensii Private dublează expunerea la Delhaize (acţionarul majoritar al Mega Image) şi vinde din Evergent Investments, Alro Slatina, BRD. La T4/2021 Allianz Ţiriac Pensii Private, prin intermediul fondului AZT Viitorul Tău, avea investiţii de 4,5 mld. lei în acţiuni, din care 4,38 mld. lei doar în acţiuni la Bursa de la Bucureşti în 16 companii

Autor: Liviu Popescu 11.03.2022

♦ 11,5 mld. lei investiţii în titluri de stat.

Prin intermediul fondului de pensii AZT Viitorul Tău, circa 1,6 milioane de viitori pen­sionari, adică acei salariaţi care contribuie acum cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe la acest fond, au devenit acţionari şi mai mari la lanţul care controlează Mega Image în România, arată datele agregate de ZF.

Astfel, în ultimele trei luni din 2021, AZT Viitorul Tău, al doilea cel mai mare fond Pilon II din România ca active şi ca număr de participanţi, prin administrarea Allianz Ţiriac Pensii Private, şi-a dublat numărul de acţiuni la Delhaize, acţionar ma­joritar al magazinelor care se găsesc peste tot în Bucureşti, de la 160.000 de unităţi la septembrie la 350.000 la final de an.

Fondul a ajuns astfel de la o investiţie de 23 mil. lei la 52 mil. lei într-un trimestru în care preţul acţiunii Delhaize la Bursa de la Amsterdam s-a apreciat cu 5%, arată datele agregate de Ziarul Financiar.