Indexul OLX al locurilor de muncă. Evoluţia pieţei muncii în februarie 2022: Lucrătorii în producţie şi în logistică au fost cei mai căutaţi angajaţi, cu mai mult de 15.100 de anunţuri de angajare publicate de companii

Autor: Ramona Cornea 13.03.2022

♦ Cererea pentru această categorie de candidaţi a crescut cu 156% în februarie faţă de luna precedentă şi cu 8% faţă de aceeaşi lună din anul 2021 ♦ Pe locul al doilea în topul celor mai căutate meserii a fost categoria de şoferi-servicii auto-curierat, cu mai mult de 9.400 de anunţuri de angajare publicate de companii în februarie, în creştere cu 42% faţă de luna precedentă şi cu 2% faţă de februarie 2021 ♦ În ceea ce priveşte interesul candidaţilor, pe primul loc în clasament a fost categoria de muncă în străinătate, cu o medie de circa 19 candidaţi pe o poziţie, urmată de cea de pază şi protecţie, cu 13 candidaţi pe o poziţie, şi bone-menajere, aproape la acelaşi nivel de candidaţi pe o poziţie.

Lucrătorii în producţie şi în logistică au fost cei mai căutaţi angajaţi în luna februarie, conform datelor oferite de platforma OLX. Astfel, luna trecută companiile de pe piaţa locală au publicat mai mult de 15.100 de anunţuri de angajare pentru această categorie de angajaţi, în creştere cu 156% în februarie faţă de luna precedentă şi cu 8% faţă de aceeaşi lună din anul 2021.

Pe locul al doilea în topul celor mai căutate meserii a fost categoria de şoferi-servicii auto-curierat, cu mai mult de 9.400 de anunţuri de angajare publicate de companii în februarie, în creştere cu 42% faţă de luna precedentă şi cu 2% faţă de februarie 2021.

Podiumul celor mai căutaţi angajaţi a fost completat de categoria de personal pentru hoteluri şi restaurante, cu aproape 6.750 de anunţuri publicate de angajatori în februarie, în creştere cu 87% faţă de luna ianuarie şi cu 16% faţă de aceeaşi lună din anul 2021.

În ceea ce priveşte interesul angajaţilor, pe primul loc în clasament a fost categoria de muncă în străinătate, cu o medie de circa 19 candidaţi pe o poziţie, în scădere cu 33% faţă de februarie 2021, urmată de cea de pază şi protecţie, cu 13 candidaţi pe o poziţie, în scădere cu 12% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, şi de categoria de bone-menajere, aproape la acelaşi nivel de candidaţi pe o poziţie, de 12,9, în creştere cu 11% faţă de luna februarie de anul trecut.

Interesul candidaţilor pentru aceste categorii de joburi a început să fie vizibil încă din prima lună a acestui an. Erol Abdulamit, product manager în cadrul OLX, spunea că în ianuarie putem observa o creştere substanţială a interesului candidaţilor mai ales pentru ofertele de locuri de muncă din categorii precum: munca în străinătate, ingineri-meseriaşi-constructori, pază şi protecţie, bone-menajere sau şoferi-servicii auto-curierat.

Luna trecută, joburile care s-au ocupat cel mai rapid au fost cele din categoria locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, cu un număr mediu de 11,1 zile de la postarea anunţului până la ocuparea locului de muncă, urmate de cele din categoria de bone şi menajere, cu o medie de 14,4 zile, şi cele din categoria de alte locuri de muncă, cu 16,7 zile.

Clasamentul salariilor oferite de angajatori a fost condus în luna februarie de cele pentru mun­ca în străinătate, cu o medie salarială de 1.957 de euro net pe lună, urmate de cele din cate­goria de şoferi – servicii auto – curierat, cu 1.070 de euro net pe lună, şi de cele pentru in­gineri – meseriaşi – constructori, de 917 euro net pe lună.

Topul judeţelor care au publicat cele mai multe anunţuri de angajare în luna februarie a acestui an este condus de Bucureşti-Ilfov, cu aproape 16.850 de anunţuri de angajare, cu 73% mai multe faţă de aceeaşi lună din 2021. Pe locul al doilea a fost Braşovul, la mare distanţă faţă de Bucureşti-Ilfov, cu circa 3.970 de anunţuri de angajare publicate, în creştere cu16% faţă de luna precedentă şi cu 17% faţă de luna februarie din anul 2021. Podiumul a fost completat de Cluj, cu 3.375 de anunţuri de angajare publicate de companii, cu 5% mai multe faţă de luna precedentă şi în creştere cu 16% faţă de aceeaşi lună din anul trecut.

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 20.000 de oferte active şi peste 4.6 milioane de vizite lunare. Pe OLX se găseşte o gamă largă de categorii printre care electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS şi Android.