Piaţa de capital a crescut cu 55% în cei doi ani de pandemie, în condiţii de volatilitate accentuată, şi peste 80.000 de români sunt investitori la BVB. ”Una dintre cele mai importante lecţii pe care le-am învăţat din această pandemie este că avem capacitatea să rezistăm şocurilor”

Autor: Roxana Rosu 11.03.2022

Piaţa de capital din România a crescut cu 55% în cei doi ani de pandemie, prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, şi cu 39% luând în calcul indicele BET, iar peste 80.000 de români sunt în prezent investitori la bursă.

 

Volatilitatea care a cuprins pieţele de capital internaţionale în ianuarie a continuat să-şi facă simţită prezenţa şi luna trecută, la finalul căreia cei mai mulţi indici bursieri erau în teritoriu uşor negativ.

Până la finalul lunii februarie, indicele BET-TR, care include şi dividendele, a ajuns la un nivel de 22.648 puncte, în scădere cu 2% comparativ cu finalul lui 2021.

Indicele BET, care include cele mai tranzacţionate companii listate la BVB, a închis luna februarie la 12.716 puncte, cu 2,6% sub nivelul de anul trecut.

Totuşi, piaţa de capital din România s-a remarcat printr-o rezilienţă deosebită în faţa incertitudinilor şi a adus beneficii potenţiale semnificative pentru investitorii care au ales să-şi plaseze economiile în instrumentele financiare listate.

”În cei doi ani de pandemie, am putut observa o tendinţă clară în ceea ce priveşte preferinţa financiară a populaţiei care a ales să se orienteze tot mai mult către bursă pentru a putea lua parte la poveştile de succes ale companiilor româneşti, dar şi pentru a limita erodarea puterii de cumpărare cauzată de o rată a ridicată inflaţiei. România se poziţionează ca un pol de stabilitate în regiune într-un context dominat de instabilitatea regională ridicată generată de conflictul armat din Ucraina. Traversăm momente de îngrijorare atât în plan uman, cât şi în plan economic. Pentru investitori, bursa locală a oferit în doi ani creşteri de 55% chiar şi în condiţii de volatilitate accentuată şi a demonstrat că poate fi un pilon esenţial pentru economiile românilor,” a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), numărul total al investitorilor care tranzacţionează la BVB a ajuns la 81.793, luând în calcul raportarea de la finalul anului trecut.

„Una dintre cele mai importante lecţii pe care le-am învăţat la nivel individual şi colectiv din această pandemie este că avem capacitatea să rezistăm şocurilor. A devenit atât de important ca fiecare român să-şi diversifice economiile încât a avea astăzi un un cont de investiţii este o chestiune esenţială de siguranţă financiară şi peste 80.000 de români au înţeles că bursa locală reprezintă o alegere de încredere. Pentru investitorii români este important să nu reacţioneze emoţional cu economiile lor, ci să-şi urmeze strategia investiţională pe care şi-au propus-o, în concordanţă cu profilul lor de risc. Într-un context internaţional marcat de volatilitate, o strategie de investiţii orientată spre viitor va oferi mai multă claritate şi siguranţă,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

La finalul primelor două luni ale acestui an, valoarea totală de tranzacţionare realizată pe Piaţa Reglementată a BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 3,75 miliarde lei, echivalentul a 760 milioane euro, în creştere cu 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Lichiditatea medie zilnică a fost de 93,7 milioane lei, sau 19 milioane euro.