Confesiunile disperate ale ruşilor care au plecat. Ce cred ruşii despre Putin

Autor: Ştefan Stan 13.03.2022

Misha, un student rus la King's College London, şi-a împărţit timpul în ultimele zile între a protesta împotriva războiului din Ucraina, a mobilizat donaţii pentru persoanele care fug din calea conflictului şi a încercat să îşi convingă familia din Moscova să părăsească ţara.

"Trebuie să plece înainte de a fi prea târziu, dar în acest moment Europa este complet închisă [pentru călătoriile din Rusia]", a declarat Misha, care şi-a dat doar prenumele de teamă că comentariile sale ar putea avea un efect de ricoşeu asupra familiei sale de acasă, unde există o represiune tot mai mare împotriva disidenţei faţă de război. "Oamenii încearcă doar să se ascundă şi speră că nimeni nu vine după ei".

La aproape două săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, neliniştile lui Misha sunt împărtăşite de milioane de oameni din diaspora sa. Atitudinile faţă de ţara lor de origine se înăspresc, iar campania militară a preşedintelui rus Vladimir Putin stârneşte, de asemenea, diviziuni cu familiile lor de acasă.

Mulţi ruşi expatriaţi au legături cu Ucraina şi simpatizează cu situaţia dificilă a ţării. Cu toate acestea, ei se tem să nu vorbească, de teama represaliilor pentru rudele lor din Rusia sau de faptul că ar putea atrage atenţia asupra lor şi afecta relaţiile cu comunităţile locale.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro