Care sunt activităţile cu cele mai multe cooperative agricole: cultivarea cerealelor, activităţile mixte din ferme şi cultivarea legumelor. „Vrem să accesăm fonduri europene să ne dezvoltăm şi avem mai multe beneficii în cooperativă.“

Autor: Florentina Niţu 14.03.2022

Aproape 10% din numărul total de cooperative, adică 324 au cod CAEN de cultivarea cerealelor (ex­clusiv orez), plantelor legu­min­oa­se şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Confidas, platformă de analiză financiară a companiilor. Spre comparaţie, numărul cooperativelor din legumicultură este de trei ori mai mic. De ce?

„Este uşor să te înţelegi cu alţi patru producători de cereale să înfiinţezi o cooperativă agricolă (nu­mărul minim este de cinci membri – n.red.), mai ales că se şi înfiinţează simplu la Registrul Comerţului, dar este mai greu să o faci funcţională şi să depui an de an bilanţ pentru activitatea cooperativei. Faţă de producătorii de legume, cred că noi ne asociem mai mult pentru că vrem să accesăm fonduri europene să ne dezvoltăm şi avem mai multe beneficii în cooperativă“, spune Gabriel Stanciu, preşedintele cooperativei agricole Braicoop, formată din peste 50 de membri cooperatori care cultivă cereale şi plante oleaginoase pe o suprafaţă de 13.000 de hectare în judeţul Brăila.