China trimite o undă de şoc pe pieţele mondiale: Oraşe întregi cu zeci de milioane de oameni intră în lockdown, după cel mai mare focar de COVID de la începutul pandemiei

Autor: Ştefan Stan 14.03.2022

Pieţele financiare mondiale au fost mixte luni, cu preţurile obligaţiunilor guvernamentale americane în scădere înaintea şedinţei de politică monetară a Rezervei Federale din această săptămână, iar acţiunile europene au crescut pe fondul speranţelor privind discuţiile dintre Rusia şi Ucraina. Pe de altă parte, acţiunile din China au scăzut din cauza semnelor că lockdown-urile generalizate ar putea deveni din nou ceva obişnuit, în timp ce a doua cea mai mare economie a lumii se confruntă cu cel mai mare focar de Covid-19 de la începutul pandemiei, în urmă cu doi ani.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 5,3%, iar indicele CSI 300 din China a scăzut cu 3,1%, după ce 17,5 milioane de locuitori din Shenzhen au fost blocaţi pentru a limita o creştere a numărului de cazuri de variantă a coronavirusului Omicron.

Măsurile au urmat unor măsuri similare în Changchun, un oraş de 9 milioane de locuitori din nord-estul Chinei, iar cazurile au crescut şi în Shanghai şi în alte oraşe mari.

China a raportat duminică peste 1.800 de cazuri de Covid-19, cele mai multe cazuri zilnice din ultimii doi ani, în timp ce autorităţile se străduiesc să limiteze cea mai mare epidemie din ţară de la apariţia coronavirusului în Wuhan în 2020.

"În cazul în care izolarea se prelungeşte, creşterea economică a Chinei va fi afectată în mod semnificativ", a declarat Raymond Yeung, economist şef pentru China Mare la ANZ. Yeung a adăugat că "jumătate din PIB-ul şi din populaţia Chinei vor fi afectate de această dată", iar un blocaj de o săptămână în regiunea afectată ar putea reduce cu aproximativ 0,1 puncte procentuale creşterea economică a ţării în acest an.

Indicele Hang Seng Tech al marilor acţiuni chinezeşti din domeniul tehnologiei a scăzut cu peste 11 procente.

Randamentul titlurilor de Trezorerie americane pe 10 ani, care se mişcă invers faţă de preţul titlului de referinţă al datoriei guvernamentale şi dă tonul pentru costurile de împrumut la nivel mondial, a crescut cu 0,04 puncte procentuale, la 2,05%, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii februarie.

Pe pieţele de acţiuni, indicele acţiunilor Stoxx Europe 600, care a scăzut cu peste o zecime până acum în acest an, deoarece investitorii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de sancţiunile împotriva Rusiei, care sufocă aprovizionarea cu materii prime şi provoacă recesiuni, a adăugat 0,5 procente.

La şedinţa din 16-17 martie, este de aşteptat ca Fed să majoreze rata principală a fondurilor cu cel puţin un sfert de punct, după ce a menţinut-o aproape de zero de la începutul crizei coronavirusului, în urmă cu doi ani, într-o măsură care ar putea influenţa alte bănci centrale să majoreze costurile de împrumut, în pofida riscurilor economice ale războiului din Ucraina.

Inflaţia preţurilor de consum în SUA a crescut la o rată anuală de 7,9% în februarie, un nou maxim al ultimilor 40 de ani, în timp ce creşterile de preţuri au atins, de asemenea, un record în zona euro şi se aşteaptă să depăşească 7% în Marea Britanie în această primăvară.

"Preşedintele Jay Powell a semnalat că Rezerva Federală a SUA va începe să majoreze ratele cu o mişcare de 25 [de puncte de bază]", au declarat analiştii de la casa de cercetare Gavekal într-o notă adresată clienţilor.

"Cu toate acestea, o majorare de 50 de puncte de bază nu poate fi exclusă, deoarece inflaţia şi aşteptările inflaţioniste continuă să crească vertiginos."