Preşedintele Klaus Iohannis: România susţine noi sancţiuni care să menţină o presiune ridicată asupra Rusiei

Ziarul Financiar 14.03.2022

România susţine  adoptarea unor noi sancţiuni care să menţină o presiune ridicată asupra Federaţiei Ruse, i-a spus luni preşedintele Klaus Iohannis ministrului italian al Afacerilor Externe, Luigi Di Maio, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit luni, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Republicii Italiene, Luigi Di Maio, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

„Preşedintele Klaus Iohannis a salutat prezenţa la Bucureşti a ministrului Luigi Di Maio, în acest context internaţional dificil, ca expresie a relaţiilor strânse şi a Parteneriatului Strategic consolidat dintre România şi Italia. Relaţiile politico-diplomatice româno-italiene se situează la un nivel excelent, iar cele două ţări acţionează ca parteneri privilegiaţi, pe baza puternicelor legături istorice, culturale şi, de asemenea, prin legăturile profunde create de comunitatea românească din Italia şi cea italiană din România. Preşedintele României a exprimat susţinerea ţării noastre pentru adoptarea unor noi sancţiuni care să menţină o presiune ridicată asupra Federaţiei Ruse”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, Iohannis a prezentat eforturile României de a ajuta Ucraina prin centrul umanitar de la Suceava şi a salutat implicarea Italiei în operaţionalizarea acestui hub logistic.

„Preşedintele României a precizat, în context, că acest hub umanitar va fi utilizat şi pentru a sprijini Republica Moldova, confruntată cu un număr crescut de refugiaţi. Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat faptul că ministrul italian de externe se va deplasa în continuare la Chişinău, pentru a discuta cu autorităţile Republicii Moldova despre cele mai bune căi de cooperare pentru gestionarea numărului mare de refugiaţi ucraineni. Preşedintele României a abordat şi subiectul securităţii energetice, inclusiv în contextul discuţiilor la nivel european, precizând că Uniunea Europeană trebuie să îşi diversifice sursele de aprovizionare, cu deschidere spre ţări ca Azerbaidjan, Qatar sau Egipt, şi să accelereze interconectările între statele membre şi dezvoltarea infrastructurii energetice. Preşedintele României a precizat că este importantă accelerarea investiţiilor în surse regenerabile şi în sectorul energiei nucleare civile, dar şi utilizarea gazului ca sursă de tranziţie, în vederea creşterii independenţei energetice la nivelul Uniunii. În planul relaţiilor economice bilaterale, Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat firmele italiene să investească în continuare în România”, potrivit comunicatului.

Ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio, a evidenţiat relaţiile solide existente între cele două ţări şi a apreciat modul în care România gestionează această situaţie dificilă, mulţumind ţării noastre pentru solidaritatea şi sprijinul arătate tuturor celor refugiaţi din calea conflictului militar din Ucraina.

„Ministrul Luigi Di Maio a subliniat importanţa unităţii la nivel european referitor la acţiunile de sancţionare severă a Rusiei, dar şi de sprijin a Ucrainei, precum şi importanţa continuării eforturilor de a consolida proiectul european în diverse domenii, inclusiv în cel al energiei, pentru a asigura securitatea energetică a Uniunii Europene. Ministrul de externe italian a exprimat întreaga disponibilitate a Italiei de a sprijini eforturile umanitare atât în Ucraina, cât şi ale statelor din vecinătatea Ucrainei”, se menţionează în finalul comunicatului.