Constructorii trag linie după un 2021 care a sărăcit şantierele şi a mărit preţurile la materiale şi la energie: „Construcţiile au fost până acum motorul economiei şi credem că suntem îndreptăţiţi să primim sprijin din partea statului“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 15.03.2022

După ce, în 2020 şi 2021, industria de profil a susţinut întreaga economie atât în România, cât şi în Europa, a urmat o perioadă grea pentru construcţii, în care efectele pandemiei s-au făcut simţite. În plus, stocurile de materiale de construcţii care veneau din Ucraina sunt reduse şi chiar dacă războiul s-ar termina mâine, ar dura un an refacerea lanţurilor de aprovizionare, pentru că multe fabrici şi drumuri au fost deja distruse, spun firmele de construcţii.

Peste 15.000 de angajaţi au plecat din domeniul construcţiilor în partea a doua a anului 2021, adâncind şi mai mult deficitul de forţă de muncă din acest sector, iar lipsa unui orizont clar face ca nici muncitorii şi nici firmele să nu mai aibă curaj să se angreneze în proiecte noi, spun constructorii din România, care atrag atenţia că deja unele şantiere au fost oprite, iar companiile nu mai îndrăznesc să se înscrie la licitaţii.

„În ultimul trimestru din 2021 construcţiile au avut o scădere de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Numărul de falimente şi de insolvenţe a ajuns chiar să-l depăşească pe cel din 2010, când fusese marcat un record. Avem solicitări de la membrii noştri – constructori de drumuri, de monumente, de proiecte rezidenţiale şi de birouri, care spun că au probleme majore în ceea ce priveşte predictibilitatea“, a spus Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).