Dan Suciu, BNR: Leul a fost relativ stabil. Tensiunile la noi au fost mai ales la casele de schimb valutar, dar a fost vorba de o cerere crescută de bancnote în valută. Tensiunea s-a redus

Autor: Claudia Medrega 15.03.2022

„Situaţia de la casele de schimb nu a influenţat semnificativ evoluţia cursului de schimb. De altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, tensiunea s-a redus substanţial şi la casele de schimb valutar“, susţine purtătorul de cuvânt al BNR.

Tensiunile din România, în contextul crizei geopolitice din Ucraina, s-au manifestat mai ales pe piaţa caselor de schimb valutar la cumpărarea de bancnote de euro sau dolari, dar aici a fost vorba de cu totul altceva - de o cerere crescută de bancnote în valută, de bani fizici, şi nu de o tensiune pe cursul de schimb propriu-zis, susţine Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

„Această presiune a scăzut pe mă­sură ce s-a răspuns cererii exis­ten­te prin punerea la dispoziţie de bani fizici, odată ce aceste bancnote au fost aduse din străinătate şi dis­tri­buite celor care le căutau. Situa­ţia de la casele de schimb nu a influ­en­ţat semnificativ evoluţia cursului de schimb pe piaţa interbancară. De altfel, la sfârşitul săptămânii tre­cute, tensiunea s-a redus substanţial şi la casele de schimb valutar“, sus­ţi­ne Suciu într-un articol publicat pe blogul BNR.