Ce greşeală a făcut Occidentul în relaţia cu Vladimir Putin? Răspunsul lui Boris Johnson

Autor: Cezara Mîndrescu 15.03.2022

Premierul Boris Johnson a spus că Occidentul a făcut o „greşeală teribilă” şi l-a lăsat pe preşedintele Vladimir Putin „să scape” cu anexarea Crimeei în 2014, notează BBC.

Scriind în The Telegraph, Johnson a spus că eliminarea dependenţei Occidentului de petrol şi gaze ruseşti este vitală pentru a „încheia intimidarea” de la Kremlin.

„Când Putin a invadat Ucraina pentru prima dată, în 2014, Occidentul a făcut o greşeală teribilă. Liderul rus a comis un act de agresiune violentă şi a luat o bucată uriaşă dintr-un stat suveran - şi l-am lăsat să scape cu asta", a scris premierul în articol.

Crimeea, aflată în sudul Ucrainei, a fost anexată de Rusia în 2014 şi găzduieşte o prezenţă militară rusă considerabilă.

Johnson a subliniat că singura modalitate de a opri „şantajul continuu” al preşedintelui Putin este prin a pune capăt dependenţei ţărilor occidentale de petrol şi gaze ruseşti – un proces care ar fi „dureros”.

El a mai spus că strategia sa promisă de securitate energetică pentru Regatul Unit va „dubla” energia eoliană, va exploata energia solară şi va face o „serie de noi pariuri mari” pe energia nucleară. În plus, Regatul Unit urmează să elimine treptat importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul anului 2022.

Zilele următoare sunt aşteptate şi alte sancţiuni ce vor fi anunţare de ministrul de externe al Marii Britanii. Aproximativ 100 de persoane vor fi sancţionate conform legislaţiei recent adoptate, scrie BBC.