Bursa de metale din Londra va relua mâine tranzacţionarea nichelului, însă cu plafoane tarifare. Anterior, un short squeeze de proporţii a dus preţurile la 100.000 de dolari pe tonă

Autor: Eduard Ivanovici 15.03.2022

Bursa de metale de la Londra (LME) a anunţat că va relua, de miercuri, tranzacţionarea nichelului, după ce a oprit săptămâna trecută operaţiunile de trading, după ce preţul metalului ajunsese la 100.000 de dolari pe tonă ca urmare a unui short squeeze masiv, conform Business Insider.

Un short squeeze reprezintă o creştere bruscă a preţului unui activ, în contextul în care un număr mare de short-selleri (vânzători în lipsă) au cumpărat respectivul activ pentru a-şi acoperi poziţiile.

Marţea trecută, LME a fost forţată să suspende tranzacţionarea nichelului după ce holdingul Tsingshan, al magnatului chinez Xiang Guangda, a achiziţionat cantităţi semnificative de nichel pentru a-şi acoperi poziţiile de tip short.

Chiar dacă preţul metalului a continuat să crească, Tsingshan, cel mai mare producător de nichel la nivel mondial, a cumpărat din ce în ce mai mult pentru a evita o potenţială serie de pierderi, ducând preţul nichelului la niveluri tot mai ridicate.

La un moment dat marţea trecută, nichelul era de două ori mai scump prin comparaţie cu preţul de închidere al şedinţei de luni, 48.078 de dolari, alimentat, de altfel, de temerile legate de problemele lanţurilor de aprovizionare şi sancţiunile economice îndreptate spre Federaţia Rusă.

Fluctuaţiile extreme de săptămâna trecută au dus la prima oprire a proceselor de tranzacţionare a nichelului pe LME din 1988, metalul rămânând astfel netranzacţionat timp de şase şedinţe consecutive. Operaţiunile de trading vor fi reluate miercuri, la 08:00, ora Londrei.

Va fi implementat, de asemenea, un set de plafoanele tarifare, care vor avea la bază preţul de închidere al şedinţei anterioare: plus 5% pe limita superioară şi minus 5% pe cea inferioară. Pentru celelalte metale de bază vor exista praguri de plus/minus 15%, iar limitele vor intra în vigoare începând cu ziua de mâine.

Nichelul se foloseşte în industrie la producerea bateriilor cu litiu, utilizate de automobilele electrice, cât şi la realizarea oţelului inoxidabil.

Rusia este al treilea cel mai mare producător de nichel din lume, reprezentând 17% din stocurile la nivel global. Aşadar, sancţiunile lansate asupra ţării, o consecinţă directă a invaziei Ucrainei, au adus noi semne de incertitudine într-o piaţă deja agitată.