ZF/Masterbuild Produs în România. Florin Spătaru, ministrul economiei: Investitorii nu s-au speriat de războiul de la graniţă. România rămâne o ţară sigură

Autor: Răzvan Botea 17.03.2022

„România este una din ţările care poate deveni polul de competitivitate pentru economia europeană.”

Investitorii nu s-au speriat de războiul de la graniţă, întrucât România rămâne o ţară sigură. Mediul de afaceri din România trebuie să fie pregătit de noile condiţii economice din perioada următoare şi să se aşeze la masa cu guvernul pentru a defini strategia de dezvoltare, a spus ministrul economiei Florin Spătaru, în cadrul emisiunii ZF Produs în România, realizată cu sprijinul Masterbuild.

„Este o criză peste care vom trece cu siguranţă. România trebuie să fie pregătită pentru noile condiţii economice din perioada următoare. Mediul de afaceri trebuie să vină aproape de guvern şi împreună să definim strategia de dezvoltare, să continue investiţiile”, a spus Florin Spătaru la ZF Produs în România.

În interviul pentru ZF, Florin Spătaru a spus că şi criza pandemică iar acum războiul pot aduce şi oportunităţi care s-ar putea traduce în investiţii noi în România ca urmare a tendinţei de scurtare a lanţurilor de valoare dinspre Asia. În această idee, ministrul dă garanţii că România va avea în viitor o fabrică de semiconductori, o industrie strategică de care depind foarte multe alte sectoare ale economiei.

„Cu siguranţă vom vedea în România o fabrică de semiconductori. În acest moment, aţi văzut, o bună parte din marii jucători se gândesc la planul de relocare (...) Avem tradiţie, universităţi care au studenţii care se pregătesc în acest domeniu. Experienţa, capitalul uman sunt atuurile României în a atrage o investiţie de acest gen. De asemenea, haideţi să nu ignorăm faptul că România are o stabilitate energetică.”

Florin Spătaru este ministrul economiei din 2021. Doctor în economie şi absolvent de două facultăţi, el vine în executiv din mediul de business din România: a fost director timp de 15 ani pe mai multe poziţii la şantierele navale ale Damen din Galaţi şi Mangalia. Întrebat dacă investitorii ar putea fugi de România în urma deteriorării climatului de securitate din Europa de Est, Florin Spătaru a spus, în cadrul interviului, că România rămâne o ţară sigură şi, mai mult decât atât, ar putea devenit o destinaţie pentru investiţiile in Europa venite ca urmare a intenţiei de scurtare a lanţurilor de aprovizionare.

„România este o ţară stabilă, este o ţară care are care are un sistem legislativ şi un sistem economic stabil. Consider că în ciuda a ceea ce se întâmplă în acest moment la graniţe România este atractivă pentru investiţiile străine. Tot acest fenomen al relocării care vedem că devine din ce în ce mai activ poate ne poate aduce într-o poziţie favorizantă privind dezvoltarea producţiei şi investiţiile în România.”

Ce spune Florin Spătaru despre cum va afecta războiul din Ucraina economia României:

♦ La nivelul Ministerului Economiei am creat un grup de lucru cu asociaţiile profesionale, pentru a identifica problemele pe care le avem. Am avut deja o primă întâlnire săptămâna trecută în care atât companiile cât şi reprezentanţii asociaţiilor au venit şi ne-au explicat problemele de aprovizionare întreruperile pe lanţurile de aprovizionare cu care se confruntă şi la începutul acestei săptămâni vom avea o listă pe care o vom prezenta în guvern, cu probleme dar şi cu soluţii.

♦ Nu vorbim doar de Federaţia Rusă, vorbim şi de Ucraina, care în acest moment este economic nefuncţională şi atunci trebuie să ţinem cont că cele două pieţe reprezentau, pentru anumite sectoare, un segment important, atât pentru export cât şi pentru import. Industria auto, spre exemplu. Pentru anumite componente în acest moment sunt dificultăţi de aprovizionare. Înţeleg de la cei doi mari producători, cât şi de la industria orizontală, că fac eforturi ca să găsească soluţii alternative.

♦ De asemenea vorbim de industria mobilei unde mobila de cea mai bună calitate se ducea către Federaţia Rusă. Reprezentanţii din industria mobilei au venit cu câteva propuneri prin care să-şi asigure atât materia primă, dar de asemenea să poată să livreze pe alte pieţe.

Despre industria de apărare din România:

♦ De foarte mult timp industria de apărare a suferit din cauza lipsei investiţiilor. Aceste investiţii în acest moment sunt bugetate. Vorbim de aproximativ 400 mil. lei care vor fi vor fi investiţi în industria de apărare iar eu am venit şi am spus că trebuie să ne concentrăm mult mai mult pe ceea ce poate să producă această industrie.

♦ Ar trebui să ne concentrăm pe lucrurile de bază, pe care putem să le producem imediat, urmând ca după aceea să venim cu dezvoltări, cu acorduri sau cu parteneriate cu companii mari pentru că, pe lângă producţia de bază, trebuie să ţinem cont şi de faptul că va trebui să asigurăm capabilităţi pentru mentenanţă.

♦ Ne vom concentra să avem o fabrică de pulberi în România. Este dezideratul numărul zero. Cu ajutorul acestei fabrici de pulberi vom reuşi să asigurăm materia primă şi materialele pentru tot ce înseamnă muniţii.