Război în Ucraina 15 martie 2022

Ziarul Financiar 16.03.2022

Aeroportul din Dnipro a fost lovit de rachetele ruseşti

Două rachete ruseşti au lovit aeroportul Dnipro din estul Ucrainei, scoţând din uz pista şi distrugând clădirea terminalului, potrivit lui Valentyn Reznichenko, şeful administraţiei regionale Dnipropetrovsk, citat de CNN. „Distrugerea este la scară largă şi va dura mult timp pentru a o reconstrui”, a scris Reznichenko pe un site de socializare.

 

Aproximativ 2.000 de maşini au părăsit Mariupol după zile de încercări eşuate de evacuare

Circa 2.000 de maşini private au reuşit să părăsească marţi oraşul asediat Mariupol din sud-estul Ucrainei, a anunţat consiliul oraşului într-un comunicat citat de CNN.  Alte 2.000 de vehicule au fost parcate pe ruta principală de ieşire din oraş ieri, începând cu ora 14:00. Plecările au avut loc în ciuda eşecului continuu de a stabili coridoare sigure pentru evacuarea civililor din Mariupol, oraş care este asediat încă de pe 1 martie.

 

Eroul zilei: O jurnalistă din Rusia a fost arestată după ce a intrat într-o emisiune în direct cu un mesaj antirăzboi

Marina Ovsyannikova, editor la postul de televiziune de stat din Rusia, a întrerupt un buletin de ştiri în direct, ridicând un panou în spatele prezentatoarei de ştiri şi strigând sloganuri care denunţau războiul din Ucraina. Ea riscă până la 5 ani de închisoare.

 

Oraşul Harkov a fost lovit de 65 de ori, iar 600 de clădiri de locuinţe au fost distruse până acum

O persoană a fost ucisă şi alta grav rănită după mai multe lovituri care au lovit luni oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, a declarat marţi Oleh Syniehubov, şeful administraţiei regionale Harkov, citat de CNN. Syniehubov a spus că doar luni au fost 65 de cazuri de bombardamente asupra oraşului. El a spus că lupte mai au loc în Izium, Balaklia şi Dergachi, trei oraşe din regiunea Harkov.

 

Guvernul Marii Britanii anunţă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Guvernul Marii Britanii a anunţat o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea exportului de bunuri de lux în Rusia şi tarife suplimentare pentru bunuri ruseşti în valoare de peste 1 miliard de dolari. Tariful suplimentar de 35% pentru mărfurile ruseşti va fi aplicat importurilor, inclusiv vodcă, oţel, opere de artă şi blană, a anunţat ministrul de finanţe al Marii Britanii Rishi Sunak, conform CNN.