Sondaj PwC: Mai puţin de jumătate dintre companiile din UE sunt familiarizate cu Green Deal. Uniunea va introduce peste 1.000 de taxe diferite pentru a finanţa parţial costul de 260 mld.euro pe an al programului

Autor: Roxana Rosu 16.03.2022

Mai puţin de jumătate dintre companiile din UE spun că sunt familiarizate cu Pactul Verde european (Green Deal) şi doar 49% cred că sunt pregătite pentru măsurile pe care le implică aceste reglementări, potrivit raportului European Green Deal Survey 2021 realizat de PwC.

”Evoluţia pe piaţa energiei din ultimele luni şi decizia de a elimina treptat dependenţa de combustibilii fosili din Rusia au dat o motivaţie suplimentară Comisiei Europene de a urgenta obiectivele Green Deal, chiar dacă pe termen scurt se va impune diversificarea surselor de aprovizionare - însemnând importuri mai mari de gaz lichefiat, importuri prin conducte de la furnizori non ruşi şi niveluri mai ridicate de biometan şi hidrogen, dar şi utilizarea mai mare a cărbunelui. Aşa cum a anunţat zilele trecute, Comisia este pregătită să elaboreze un plan pentru a sprijini diversificarea aprovizionării cu energie, însă scopul va fi în continuare acela de a accelera tranziţia către energia regenerabilă şi de a îmbunătăţi eficienţa energetică”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Lipsa de competenţe şi procese organizaţionale sunt cele mai mari provocări percepute de companii care fac dificilă înţelegerea tuturor implicaţiilor Green Deal, respectiv pentru a cuantifica costurile taxelor, pentru a beneficia de stimulentele disponibile şi pentru a maximiza oportunităţile care decurg din tranziţia către economii mai durabile.

UE va introduce peste 1.000 de taxe diferite pentru a finanţa parţial costul de 260 de miliarde de euro pe an al programului "Green Deal".

Aceste taxe şi alte măsuri de creştere a veniturilor au ca scop promovarea investiţiilor în tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon, creşterea eficienţei energetice şi trecerea la surse de energie cu emisii zero, reducerea consumului de resurse naturale, arată raportul.

”Având în vedere că pactul european are implicaţii pentru sistemul de taxare, achiziţii, lanţul de aprovizionare, producţia, politicile ESG (mediu, sustenabilitate şi guvernanţă) şi resursele umane, companiile trebuie să elaboreze strategii complexe pentru conformarea cu cerinţele Green Deal. Şi pentru companiile locale şi pentru România ca ţară, atingerea obiectivelor pactului este dificilă şi presupune transformări semnificative, dar accesarea fondurilor europene disponibile în acest scop reprezintă o oportunitate pentru a înregistra progrese în reducerea emisiilor şi tranziţia către o economie durabilă”, a explicat Dinu Bumbăcea.