Tranzacţii cu bonduri Autonom de 9,4 mil. euro în martie, aproape 20% din emisiunea de 48 mil. euro din toamna anului trecut

Autor: Tibi Oprea 17.03.2022

♦ Obligaţiunile AUT26E se tranzacţionează la un discount de 7% din valoarea nominală ♦ Titlurile poartă o dobândă de 4,1% pe an şi sunt scadente în 2026.

Investitorii au realizat în trei şedinţe din martie 2022 tranzacţii în valoare de 46,7 mil. lei cu obligaţiuni ale Autonom Services, furnizor de servicii de mobilitate fondat de fraţii Marius şi Dan Ştefan, emise în noiembrie 2021 şi listate la Bursa de Valori Bucureşti în decembrie.

Astfel, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la BVB, după izbucnirea conflictului militar din est, investitorii au schimbat obligaţiuni AUT26E în valoare de aproximativ 9,4 mil. euro, adică aproape 20% din valoarea totală a finanţării Autonom de peste 48 mil. euro, la care BERD a participat cu 10 mil. euro.

„Săptămâna trecută am observat o reacţie în piaţă la foarte multe dintre obligaţiunile corporative, au fost percepute ca fiind cu risc. Ca atare, investitorii au preferat să le valorifice în lei şi probabil şi-au asumat nişte riscuri. Să nu uităm că majoritatea obligaţiunilor corporative nu sunt garantate, astfel că este destul de dificil să îţi dai seama cum va merge situaţia economică a fiecărui emitent în parte. Aşa cum preţul unei acţiuni suferă o corecţie în asemenea situaţii de criză, şi în cazul obligaţiunilor se întâmplă acest lucru“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.