Instagram se pregăteşte de adopţia NFT-urilor. Mark Zuckerberg spune că utilizatorii vor putea să îşi aducă NFT-urile pe platformă

Autor: Alex Ciutacu 16.03.2022

Instagram se pregăteşte de adopţia NFT-urilor (Non-Fungible Tokens), în contextul în care Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, a anunţat că lucrează pentru ca utilizatorii să-şi poată aduce NFT-urile pe platformă în următoarele „câteva luni”, conform Business Insider, care citează Engadget, The Daily Beast şi Protocol.

Declaraţiile lui Zuckerberg au venit în cadrul unei intervenţii pe care CEO-ul Meta a avut-o la festivalul SXSW din Austin, Texas, săptămâna aceasta.

Miliardarul nu a oferit prea multe detalii, însă a explicat că utilizatorii vor putea să îşi aducă NFT-urile existente către platforma Instagram şi speră ca „în timp, utilizatorii să aibă posibilitatea de a minta în acel ecosistem”.

„Mintarea” (în original: minting) se referă la procesul prin care un fişier digital este convertit într-un activ digital pe blockchain. Concret, este modul în care ia naştere un NFT.

Meta nu este primul gigant din piaţa de social media care vrea să profite de valul de popularitate înregistrat de NFT-uri. Twitter a lansat în ianuarie o funcţionalitate prin care le permite utilizatorilor de iOS (Apple), care folosesc serviciul bazat pe subscripţie Twitter Blue, să încarce NFT-uri drept fotografii de profil.

Totuşi, Twitter nu a lansat momentan nicio funcţie care ar putea permite crearea de NFT-uri prin intermediul platformei.

Cotidianul Financial Times a scris în luna ianuarie că gigantul Meta lucrează la o funcţie prin care să le permită utilizatorilor să îşi încarce NFT-uri drept fotografii de profil. Două surse declarau atunci pentur FT că gigantul de tehnologie a luat în calcul lansarea unui marketplace unde utilizatorii pot tranzacţiona NFT-uri.

Anunţul lui Zuckerberg de săptămâna aceasta capătă importanţă mai mare în contextul în care Meta, ex-Facebook, lucrează pentru a deveni o companie de metavers, în locul uneia de social media. Cuvântul „metavers” a devenit din ce în ce mai popular în ultimele luni şi se referă la o potenţială versiune viitoare a relaţiei utilizator-internet, în care oamenii vor accesa platforme online în special prin tehnologii precum căşti de realitate virtuală (VR) şi realitate augmentată (AR).

„Pe termen lung, sper ca îmbrăcămintea pe care o poartă avatarul tău să poată fi mintată drept NFT”, a mai spus Mark Zuckerberg la festivalul din Texas.