Ovidiu Petru, ASF: În piaţa produselor derivate discutăm în primă fază de piaţa forward pe energie, piaţa futures pe energie şi contracte futures pe indici de acţiuni. În faza doi discutăm de piaţa cash care va intra prin Contrapartea Centrală, iar în altă fază de contracte futures pe mărfuri

Autor: Alex Ciutacu 17.03.2022

Proiectul Contrapărţii Centrale a intrat în linie dreaptă, întrucât se află într-o etapă finală de analiză a documentelor, iar odată cu ea va lua naştere şi piaţa produselor derivate la Bursa de la Bucureşti, care va aduce în primă fază contracte forward şi futures pe energie, respectiv contracte futures pe indici de acţiuni, a explicat Ovidiu Petru, director general pentru Sectorul de Instrumente şi Investiţii Financiare în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în conferinţa ZF Romanian Capital Market Summit 2022.

„Revenind la complexitatea proiectului, va fi un model foarte, foarte cmplicat, respectiv un model care va avea mai multe pieţe. Într-o primă fază va avea piaţa forward pe energie, piaţa futures de energie, iar piaţa futures pe energie va aduce noutăţi în piaţa de capital pentru că vom vorbi de cascadarea contractelor futures, elemente noi în piaţă. Apoi, vorbim de contracte futures pe indici de acţiuni, acestea au mai existat în trecut, nu ar fi o mare problemă aducerea lor la tranzacţionare”.

În a doua fază, „discutăm de piaţa cash, care va intra prin Contrapartea Centrală”, iar într-o etapă ulterioară proiectul include şi contractele futures pe mărfuri.

„Toate aceste contracte şi toate aceste pieţe sunt foarte mult în discuţie în ultima perioadă, inclusiv acum în contextul actual şi cu situaţia cu Ucraina, fie că vorbim de creşterea preţului mărfurilor sau că vorbim de volatilitate mare în piaţa de energie sau în piaţa de capital. Inclusiv în toate discuţiile pe care le avem cu ESMA (autoritatea europeană pentru piaţa de capital), peste 80% din discuţii au legătură cu contrapărţile centrale, cu pieţele de derivate, cu volatilitatea din pieţe, cu vânzarea în lipsă, adică instrumente la care noi încă lucrăm”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Romanian Capital Market Summit 2022: