Iulian Cîrciumaru, preşedinte al Holde Agri Invest: Ne uităm, din toate punctele de vedere, la piaţa de capital şi la toate instrumentele pe care le are la dispoziţie. Avem nevoie de toate formele de capital pe care le putem accesa

Autor: Alexandra Matei 17.03.2022

Iulian Cîrciumaru, preşedinte al Holde Agri Invest (simbol bursier HAI), companie românească care operează terenuri agricole, susţine că piaţa de capital este în continuare atractivă pentru companie, astfel că urmăreşte utilizarea cât mai multor instrumente de finanţare.

Acesta menţionează că a comunicat şi o majorare pentru piaţa AeRo, de aproape 10 mil. euro, care se va derula în trimestrul doi al acestui an. Planul Holde Agri Invest este de a ajunge la cel puţin 30.000 de hectare şi de a se finanţa şi prin alte surse de pe piaţa de capital, cum ar fi obligaţiunile.

„Avem în vedere finanţări viitoare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).  Am comunicat şi o majorare destul de importantă pentru piaţa AeRo, de aproape 10 mil. euro, pe care o vom derula în trimestrul doi. Pe lângă creşteri succesive pe care le avem în vedere, pe care le-am făcut anual de când suntem pe piaţa de capital şi pe care le vom face în continuare – întrucât planul este să ajungem la cel puţin 30.000 de hectare –, urmărim finanţări şi prin alte surse, iar aici mă refer la obligaţiuni. Încercăm să avem în vedere, în primul rând, echilibrul structurii de capital, vrem să venim cu nişte instrumente (obligaţiuni), care să aibă şi o componentă de garantare cu teren agricol, încercăm să creştem suprafaţa de teren agricol în proprietate. Prin urmare, încercăm să combinăm elemente ca preţul terenului agricol şi un instrument cum este obligaţiunea, care poate da acces facil la un capital rezonabil şi care pentru investitor să aibă un plus de siguranţă. Ne uităm, din toate punctele de vedere, la piaţa de capital şi la toate instrumentele pe care le are la dispoziţie”, a detaliat Iulian Cîrciumaru, preşedinte al Holde Agri Invest, în cadrul ZF Romanian Capital Market Summit 2022.

Un pas important pe care compania şi-l propune în viitorul apropiat, menţionează acesta, este trecerea către piaţa principală, care ar putea fi posibilă la finele lui 2022 sau la începutul anului următor.

„Încercăm, pe finalul acestui an sau la începutul anului viitor, să trecem şi către piaţa principală, am început deja să facem demersuri în sensul acesta. Suntem conectaţi din toate punctele de vedere şi atenţi la piaţa de capital pentru că avem nevoie de toate formele de capital pe care le putem accesa”, a mai adăugat preşedintele Holde Agri Invest.

Alte declaraţii:

Anul agricol pare că are un început bun. Când vorbim de anul agricol şi de rezultate, vorbim de două componente principale: cantităţi şi preţuri. Din punct de vedere al cantităţii recoltei, lucrurile par să meargă bine. Însă, până nu vezi recolta în siloz, nu poţi avea o predicţie foarte clară.

Preţurile sunt transparente, majoritatea sunt listate în pieţele de capital. Ştim cu toţii că a fost o explozie a preţurilor din cauza conflictului din Ucraina.

Avem încredere că va fi un an agricol foarte bun şi facem tot ce putem atât pe partea operaţională, cât şi pe partea de preţuri, astfel încât să ne asigurăm că păstrăm trendul favorabil în care ne aflăm.

E un efect al creşterii preţurilor la combustibili care are un impact negativ în structura de costuri. Partea de combustibili este, din fericire, o componentă marginală în structura de costuri a Holde Agri Invest. Încercăm să ne protejăm de volatilitatea preţurilor prin creşterea capacităţii de stocare a combustibilului în fermele pe care le operăm.