Bogdan Maioreanu, eToro: 39% dintre investitorii din România au vârste de până în 35 de ani, 6% dintre investitori sunt studenţi şi 9% sunt pensionari

Autor: Alex Ciutacu 17.03.2022

Un procent de 39% dintre investitorii de retail din România au vârste de până în 35 de ani, aşa cum arată un sondajul eToro Retail Investor Beat, care a cuprins în România un eşantion de 500 de persoane, a explicat Bogdan Maioreanu, market analyst, eToro, în cadrul evenimentului ZF Romanian Capital Market Summit 2022.

„Foarte important, acest sondaj a fost făcut în 12 ţări, majoritatea europene plus SUA şi Australia. Dintre toate ţările sondate avem procentul cel mai mare de investitori tineri cu vârste de până în 35 de ani, adică 39%. Pentru categoria 35-54 de ani este de tot 39%. (…) 6% dintre investitori sunt studenţi şi 9% sunt pensionari”.

Reprezentantul eToro spune că procentul ridicat de investitori tineri „spune multe” în contextul în care mulţi tineri au intrat în piaţă în pandemie pentru că aveau mai mult timp liber, iar investiţiile au devenit o activitate mai populară.

„Un procent de 52% dintre investitorii români au experienţă sub 2 ani de zile. (…) Ca să vă dau un exemplu, nemţii sunt în partea cealaltă a spectrului în acst sondaj, numai 15% dintre ei au experienţă sub 2 ani de zile. În contextul acesta, având un investitor tânăr, cu deţineri de crypto, faptul că se uită la dinamica pieţei crypto ar putea fi o explicaţie a faptului că nu există răbdare să îţi ţii banii într-o anumită companie şi aştepţi multiplicarea lor mai rapidă”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Romanian Capital Market Summit 2022: