Mihai Purcărea, BRD Asset Management: În momente de panică raţiunea cade prima, vine instinctul de supravieţuire şi vedem reacţii şi în zona financiară. Simţim lucrurile acestea, însă mai puţin decât în 2020

Autor: Alex Ciutacu 17.03.2022

Panica generată de războiul din Ucraina a produs efecte în România, în contextul în care unii investitori au lichidat poziţii pe care le aveau deschise în pieţele de capital sau au ieşit din fondurile în care erau investiţi. Totuşi, impactul nu este la fel de puternic ca la momentul începerii pandemiei, întrucât ameninţarea nu mai este una la fel de palpabilă.

„Raţionalitatea moare. În momente de panică raţiunea cade prima, vine instinctul de supravieţuire şi vedem reacţii şi în zona financiară. Simţim lucrurile acestea, însă mai puţin decât în 2020. Atunci totul era foarte real pentru mulţi, am fost închişi în casă şi impactul a fost imediat. Acum vedem ceva la televizor, dar ne speriem de la distanţă. Ne speriem de un gând posibil, dar în 2020 era ceva palpabim, acum este doar o reacţie impulsivă din partea multora şi care probabil se va dovedi nefastă pentru că atunci când acţionezi sub influenţa emoţiilor greşeşti în marea majoritate a cazurilor, din păcate”, a explicat Mihai Purcărea, CEO al BRD Asset Management, în cadrul evenimentului ZF Romanian Capital Market Summit 2022.

Prima reacţie în cazul unei astfel de crize la graniţă este una emoţională, iar Purcărea a subliniat că acest lucru se vede „mai ales la investitorii noi”.

„În momentul în care ai o emoţie puternică, te confrunţi cu ceva total neunoscut şi la graniţa noastră, este clar că o parte din investitori se sperie. Şi am văzut asta în societate în toate modurile, de la cozi la ulei, benzină, la fel se întâmplă şi în zona noastră, sunt oameni care scot cash, am văzut iarăşi cumpărare la aur, lucruri care dacă te dai puţin în spate nu sunt neapărat raţionale, vorbim de o ţară membră NATO, UE, nu îmi pun problema gradului de siguranţă”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Romanian Capital Market Summit 2022: