Rompetrol Rafinare a trimis în 2021 în regiune produse petroliere de aproape 1 mld. dolari: materiile prime vin doar din import, în special din Kazahstan

Autor: Roxana Petrescu 18.03.2022

Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, a înre­gis­trat în 2021 o valoare totală a expor­tu­rilor de produse petroliere în re­giune de 960 mil. dolari, destina­ta­rii fiind subsidiarele KMG Interna­tio­nal din Moldova, Georgia sau Bulgaria.

Rompetrol Rafinare a rămas astfel unul dintre cel mai mari exportatori din România în ciuda incidentului tehnic din iulie 2021, care a oprit rafinăria timp de trei luni.

„În 2021, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ4,6 mil. tone de materii prime, obţi­nând 1,13 mil. tone de ben­zină şi aproape 2,5 mil. tone de motorină şi combustibil spe­cial de aviaţie“, au co­municat reprezentanţii companiei. Mai de­parte, firma a precizat că îşi asi­­gură integral materiile prime nece­sare din import, în special din Kazahstan. „Unicul acţionar al KMG International este compania naţio­nală de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas.“ Precizările vin în contextul în care Rompetrol Rafi­nare figurează în statisticile INS ca fiind unul dintre cei mai mari im­portatori în relaţia cu Rusia în 2021.