Piaţa de capital de astăzi are o faţă nouă, este faţa antreprenorilor. Investitorii de retail devin tot mai importanţi la nivel global

Autori: Eduard Ivanovici , Alex Ciutacu , Răzvan Botea , Alexandra Matei 18.03.2022

Ziarul Financiar a organizat joi ZF Romanian Capital Market Summit, prima ediţie La eveniment au fost prezenţi antreprenori, brokeri, consultanţi, auditori, administratori de fonduri mutuale şi fonduri de pensii, dar şi autorităţi ale statului şi ale pieţei de capital.

Piaţa de capital locală a căpătat în ultimii ani o nouă dimensiune, în contextul în care finanţările antre­prenoriale, atât cu acţiuni, cât şi cu obligaţiuni sau majorări de capital, au ţinut capul de afiş. Bulgărele de companii care au descoperit bursa ca formă de finanţare a atras după sine şi o serie de noi investitori, iar trendul este aşteptat să continue şi în 2022.

„Foarte mult timp subiectul Hidroelectrica a fost utilizat ca un motiv pentru care bursa nu merge sau pentru care nu merită să investim la bursă sau se spunea că dacă se va lista Hidroelectrica se vor schimba lucrurile. Mă bucur că astăzi nu vorbim atât de mult de Hidroelectrica. Când am ajuns în România în 2013 era exact această discuţie pe care o avem şi astăzi în 2022 şi nu cred că merită. Cred că piaţa de capital de astăzi are o faţă nouă, care este faţa antreprenorilor, care lucrează, listează companii proprii pe BVB”, a spus Zuzanna Kurek, partener fondator al Cornerstone Communications, în cadrul primei ediţii ZF Romanian Capital Market Summit.

De la One United Properties la Holde Agri Invest sau AROBS Transilvania, antreprenorii care şi-au listat deja companiile pe Bursa de la Bucureşti au în plan noi operaţiuni prin care vor să atragă capital pentru a-şi accelera dezvoltarea şi a capta oportunităţile care se ivesc, mai ales în condiţii de criză.

Un alt element important discutat în cadrul primei ediţii a Summitului organizat de ZF a fost cel al investitorilor de retail, care capătă o importanţă din ce în ce mai mare în pieţele de capital din întreaga lume.

„Majoritatea tranzacţiilor sunt la un clic distanţă şi asta a făcut ca investiţiile să se democratizeze. (…) Este un proces mult mai uşor, care a creat o clasă foarte puternică de investitori de retail. Dacă vă aduceţi aminte chiar am avut fonduri care s-au luptat cu nişte investitori de retail şi au pierdut şi de-asta investitorul de retail începe să devină un element important al pieţei, nu este doar acela care dă lichiditate sau pune banii acolo să îi aibă la pensie, devine un jucător activ al pieţei”, a afirmat Bogdan Maioreanu, market analyst la eToro, în cadrul Summitului.

Sondajul eToro Retail Investor Beat, realizat în România pe un eşantion de 500 de investitori, a scos la iveală că doar 35% dintre investitorii de retail din România sunt femei, spre comparaţie cu piaţa din SUA, unde procentul ajunge la 51%.

Evenimentul a fost organizat ieri la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, avându-i ca parteneri pe One United Properties, Asociaţia Administratorilor de Fonduri, AROBS Transilvania, Agroland, Bento, Cushman & Wakefield Echinox, EY, eToro, Holde Agri Invest, Promateris şi Sphera Franchise Group.

 

Eric Mijot, head of equity strategy, Amundi Asset Management

Cred că aceste trei caracteristici, adică criteriul value, criteriul de calitate (în original: quality) şi acţiuni puternice care acordă dividende, sunt cea mai bună cale de a investi corect acum în pieţele de acţiuni.

Este mereu bine să reinvestim dividendele, când te uiţi la acţiuni trebuie să consideri acţiunile un pariu pe termen lung, o investiţie pe termen lung, nu doar o oportunitate de tranzacţionare.

 

Nannette Hechler-Fayd’herbe, chief investment officer of International Wealth Management and Global Head Economics & Research, Credit Suisse

Riscurile asociate recesiunii nu sunt ridicate în momentul de faţă, ceea ce înseamnă că, vorbind la modul general, chiar dacă evaluările vor scădea ca urmare a unor yielduri mai mari, titlurile de capital pot afişa în continuare randamente pozitive. În acest regim inflaţionist, trebuie să ne concentrăm pe titluri de capital şi să fim mai selectivi, investind unde sunt trenduri puternice de încasări.

 

Radu Hanga, preşedinte, Bursa de Valori Bucureşti

Lucrul cel mai important privind proiectul de contraparte centrală este că vin mai aproape două pieţe: BVB şi piaţa de energie, prin faptul că vom implementa la Bursă nişte produse derivate construite pe energie; va constitui o piesă în arhitectura pieţei de energie şi va susţine zona de contracte forward.

 

Ovidiu Petru, director general, Sectorul de Instrumente şi Investiţii Financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deja noi am primit peste 1.000 de documente pe care le analizăm şi suntem într-o fază cât de cât finală de analiză şi să zicem în linie dreaptă cu acest proiect al Contrapărţii Centrale şi ulterior al pieţei de derivate.

Vedem o dorinţă a investitorilor şi a tuturor autorităţilor de a dezvolta acest pilon al educaţiei financiare.

 

Răzvan Szilagyi, CEO, Raiffeisen Asset Management

Dacă mă uit la ce s-a întâmplat în ultimii doi ani, după criza pandemică, am văzut că investitorii s-au orientat din ce în ce mai mult către zona de acţiuni. Avem circa 20% din investitori pe partea de fonduri cu componentă de acţiuni. Este foarte mult loc de creştere în direcţia asta.

 

Horia Braun, CEO, Erste Asset Management

Suntem în continuare cu ochii pe strategia pe termen lung pentru că în asemenea conjuncturi, cu volatilitate mare, este greu să te poziţionezi speculativ. Şi dacă ai fi robot cred că ar fi extrem de greu de tranzacţionat în astfel de momente. Încercăm să menţinem portofoliile nealterate de volatilitate.

 

Dan Gheorghe, chief investment officer, NN Pensii

Deşi piaţa de acţiuni a fost foarte volatilă, comparativ cu ce vedem în afară volatilitatea a fost mult mai mică, asta şi prin prisma structurii pieţei, piaţa din România are concentrare foarte mare pe companii din energie şi bănci, care în mod normal ar trebui să beneficieze de acest mediu inflaţionist.

 

Andrei Cionca, CEO, Impetum Group

Cu certitudine vom aduce cât mai multe companii pe piaţa de la Bucureşti. Pregătim un jucător instituţional care se va adresa pieţei de pre-IPO, deci societăţi care se pregătesc să vină la bursă. Îl vom anunţa într-o perioadă foarte scurtă şi va avea un rol extrem de important în maturizarea pieţei.

 

Vlad Bodea, fondator, Bento - Intellectually Curious

În general, ne place să facem lucrurile diferit. Am aflat aproape de plasamentul privat că suntem printre primele companii care merge către acest concept hibrid. Partea de majorare de capital are obiective clare. O parte din acţionarii existenţi au dorit să aibă posibilitatea de a vinde din acţiuni. Am dorit să dăm şi posibilitatea mai multor oameni să intre în acţionariatul companiei, deci lucrurile au venit organic.

Vrem să accelerăm tranziţia de la o companie de servicii la una de produse.

 

Cosmin Samoilă, CFO, One United Properties

Intenţionăm să ne extindem la nivel regional, avem anumite discuţii în Milano, un oraş cu un potenţial foarte mare, dar ne uităm şi la alte zone.

Luăm în calcul destul de serios să atragem noi finanţări în vederea dezvoltării şi extinderii. Credem că mediul investiţional şi piaţa în acest moment este favorabilă investiţiilor şi compania noastră este o companie care poate scala destul de uşor volumul de operaţiuni şi de afaceri.

 

Cristina Popa, partener asociat, Audit, EY România:

Credibilitatea companiei creşte după listare datorită aplicării obligaţiilor de raportare şi a regulilor de guvernanţă corporativă.

Este f oarte important să existe un calendar în societate referitor la listarea la bursă. Perioada se poate întinde pe o perioadă de 12 până la 24 de luni, înainte de listarea efectivă. Un calendar pentru IPO este compus din patru mari etape: planificarea pentru IPO, pregătirea IPO-ului, tranzacţia efectivă şi viaţa după IPO.

 

Georgiana Niţă, partener asociat, Servicii de consultanţă financiar-contabilă, EY România

Procesul de listare pe piaţa principală presupune întocmirea unui set de situaţii financiare, în conformitate cu standardele internaţionale de raportare financiară, pentru o perioadă de trei exerciţii financiare încheiate.

Următorul proces ar fi acela de întocmire şi aplicare IFRS. Un astfel de proiect presupune mai multe etape: de analiză, de dezvoltare a cerinţelor funcţionale şi de implementare şi testare.

Este foarte important ca societatea să implementeze un calendar de raportare şi să aibă o funcţie de relaţie cu investitorii.

 

Valentin Budeş, CFO, Sphera Franchise Group

Suntem optimişti privind magnitudinea unui nou val (de Covid - n.r.). De altfel, aşa ne-am construit şi scenariile în bugetul pe care îl vom propune acţionarilor � un lucru încurajator pentru noi este că am învăţat foarte multe lucruri în această perioadă. Suntem pregătiţi să facem faţă chiar unui efect suplimentar nedorit, care va avea o influenţă minimă asupra afacerii.

Ne uităm şi la eficientizări, sunt multiple proiecte interne care vor să minimizeze presiunea pe costuri, chiar şi ambalaje.

 

Iulian Cîrciumaru, preşedinte, Holde Agri Invest

Am comunicat o majorare destul de importantă pentru piaţa AeRo, de aproape 10 mil. euro, pe care o vom derula în trimestrul II.

Planul este să ajungem la cel puţin 30.000 de hectare, astfel că urmărim finanţări şi prin alte surse, iar aici mă refer la obligaţiuni.

Ne uităm, din toate punctele de vedere, la piaţa de capital şi la toate instrumentele pe care le are la dispoziţie. Încercăm, pe finalul acestui an sau la începutul anului viitor, să trecem şi către piaţa principală şi am început deja să facem demersuri în sensul acesta.

 

Horia Gustă, preşedinte, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din Romania

Dacă ne uităm la numărul de jucători care sunt astăzi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi în fondurile de investiţii, ni se dă un impuls cu adevărat încrezător faţă de nivelul crescut de educaţie - sunt oportunităţi, sunt instrumente, sunt fonduri de investiţii şi administratori de fonduri care sunt prezenţi şi încearcă să acceseze aceste oportunităţi care se nasc în fiecare zi în piaţa de capital românească.

Industria de fonduri de investiţii, în ultimul an, a beneficiat de mai mult de 100.000 de noi investitori. Iată-ne ajunşi la cifre istorice din punct de vedere al numărului de investitori: peste 550.000 de investitori în fonduri deschise şi alternative.

 

Horia Cardoş, CEO, Agroland Business System

Vom continua investiţiile şi ne dorim ca piaţa de capital să reprezinte una dintre cele mai importante surse de finanţare în afară de credite bancară şi sursele generate în companie. În continuare, ne dorim să avem un parteneriat cu investitorii noştri şi îi asigurăm că pentru 2-3 ani, cel puţin, zona agroalimentară din România va genera foarte multe oportunităţi şi, în consecinţă, şi profituri pentru firmele cu experienţă şi firmele capabile să valorifice aceste oportunităţi.

 

Voicu Oprean, CEO, AROBS Transilvania Software

Urmează până la finalul anului o listare pe segmentul principal. Vrem să realizăm patru tranzacţii, urmând să venim cu date în perioada următoare. În afară de cei 15 milioane de euro de la investitori, mai avem în plan o suplimentare, probabil prin credite bancare sau o emisiune de obligaţiuni. Rămâne să vedem după listarea pe segmentul principal.

Dorim să investim undeva la dublul sumei ridicate de la investitori în achiziţii şi atragerea de noi companii în structura noastră

 

Tudor-Alexandru Georgescu, CEO, Promateris

Majoritatea ambalajelor biodegradabile pe care le găsiţi în Europa Centrală şi de Est sunt produse de noi. Avem o cotă de piaţă importantă în această regiune. Motivul pentru care venim spre piaţă cu o propunere de majorare de capital este că am reuşit să creştem de aproape 5 ori în 5 ani.

Este o industrie şi un business care este influenţat de legislaţie, motiv pentru care noi credem că este un moment bun să ieşim în piaţă, să strângem bani pentru a putea finanţa planurile de creştere, pe de-o parte organică, dar şi cele de M&A.

 

Bogdan Maioreanu, market analyst, eToro

Conform sondajului nostru eToro Retail Investor Beat, realizat în România pe 500 de investitori: 65% dintre investitori sunt bărbaţi, 35% femei. Spre comparaţie, în SUA 51% dintre investitori sunt femei.

74% dintre investitori sunt angajaţi, avem vreo 6% studenţi şi vreo 9% pensionari. Este foarte important că acest sondaj a fost făcut în 12 ţări europene plus SUA şi Australia şi dintre toate avem procentul cel mai mare de investitori tineri, cu vârste de până în 35 de ani, adică 39%. Mai este un aspect important: 52% dintre investitorii români au experienţă sub doi ani de zile. Şi asta spune multe.