Dezastru în furnizarea de energie: Enel termină anul 2021 cu o pierdere de 43 de milioane de euro din vânzarea de energie. Doar în T4/2021 pierderile au sărit de 100 de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu 18.03.2022

Enel, unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energetic local, cu circa 3 milioane de consumatori de energie, a terminat anul trecut cu un EBITDA negativ de 43 de milioane de euro strict pe partea de furnizare a energiei, arată raportul anual al grupului. Dimensiunea pierderii arată impactul negativ al schemei de sprijin aplicată de statul român în perioada noiembrie-martie în contextul în care compensarea facturilor la energie s-a făcut din banii furnizorilor, aceştia încă aşteptând plăţile de la statul român. În ultimul trimestru al anului, Enel a avut în România un EBITDA negativ de 102 milioane de euro, potrivit unor surse. La finalul anului, Enel a avut venituri de 1,6 mld. euro în România.

Electrica, un alt jucător major din piaţa energiei, a încheiat anul cu rezultate negativ. Electrica, cea mai mare companie de furnizare şi distribuţie a energiei din România, unde statul încă deţine un pachet important de acţiuni, a pierdut în fiecare zi din ultimul trimestru al anului trecut circa 1,4 milioane de euro, amintind de dezastrul financiar al fostului Sidex Galaţi, cu pierderi de un milion de euro pe zi, înainte de privatizare. Surse din piaţă arată că în acest moment, marii furnizori de energie s-au împrumutat cu peste 1 mld. euro la bănci şi au nevoie de încă atât, explozia preţului la electricitate şi schemele gândite de stat aducând aceste companii cheie pe marginea dezastrului financiar.