Situaţia se complică: Guvernul şi Ministerul Finanţelor au început discuţiile cu băncile şi BNR pentru o decizie legată de amânarea din nou a plăţilor ratelor la bancă de către companii şi persoane fizice, ca urmare a noului context economic extrem de tensionat. Reacţia guvernului: Lucrăm la un pachet complex de măsuri de protejare a populaţiei şi economiei

Autor: Cristian Hostiuc 18.03.2022

Guvernul, Ministerul Finanţelor, băncile şi Banca Naţională au început discuţiile privind posibilitatea amânării din nou a plăţii ratelor la bancă pentru creditele luate de persoanele fizice şi companii, în contextul situaţiei actuale extrem de complicate, începând de la creşterea inflaţiei, creşterea preţurilor la utilităţi şi până la izbugnirea războiului din Ucraina, care dă situaţia economică peste cap.

Conform unor surse, părţile s-au întâlnit până acum de două ori, iar la începutul săptămânii viitoare urmează o nouă întâlnire.

Partidele şi guvernul vor să dea cât mai repede această ordonanţă.

Spre deosebire de amânarea plăţii ratelor la credite din perioada COVID, acum există un subiect mai delicat pentru că băncile s-ar putea să fie nevoite să facă provizioane pentru ratele amânate, ceea ce ar da peste cap bilanţul şi ar presupune nevoia de capital suplimentar.

În 2020, când guvernul a dat ordonanţa de amânare a ratelor, băncile nu au fost nevoite să facă provizioane.

Creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze dezechilibrează tot mai mult companiile, dar şi persoanele fizice, plafonarea, respectiv compensarea facturilor, rezolvând doar o parte din problemă.

Companiile încep să resimtă din ce în ce mai mult creşterea facturilor la utilităţi şi întâmpină probleme în onorarea serviciului de plată a ratelor la bancă.

Previziunile bugetelor companiilor nu arată bine, iar guvernul încearcă să ofere o gură de oxigen printr-o nouă amânare.

Spre deosebire de perioada COVID, când aproape 90% din cei care au solicitat amânarea au reluat plăţile, acum situaţia este alta, băncile fiind destul de pesimiste în ceea ce priveşte capacitatea clienţilor de a face faţă plăţii creditelor şi creşterii dobânzilor.

Reacţia guvernului

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al guvernului, a declarat: "Guvernul lucrează la elaborarea unui pachet complex de măsuri de protejare a populaţiei şi economiei de efectele crizelor pe care le traversăm, generate de pandemie, preţuri la energie şi gaze, şi agresiunea militară rusă din Ucraina. La finalizarea acestui pachet vor fi comunicate şi măsurile stabilite în acest sens"