Efectele sancţiunilor împotriva Rusiei: Blocarea activităţii TMK Artrom Slatina are efecte directe în economia românească

Autor: Răzvan Botea 21.03.2022

Zeci de companii, furnizori sau clienţi pentru TMK Artrom sunt în aşteptare pentru găsirea unei soluţii. Ce mecanism juridic sau de business ar putea fi imaginat pentru continuarea activităţii companiei?

Oprirea activităţii de la TMK Artrom Slatina, producător de ţevi industriale cu acţionariat rusesc, are efecte directe în economia româ­nească. Pentru zeci de companii, precum Nimet din industria ţevilor cromate, ASO Cromsteel din industria cilindrilor sau UPRUC Făgăraş, oprirea activităţii de la Slatina înseamnă o daună importantă în activitate. Cu ce soluţie poate veni guvernul pentru a ţine în picioare activitatea companiilor?

„Această discuţie are loc în toată Europa. Trebuia gândit un mecanism ca Uniunea Europeană să aibă la dispoziţie nişte fonduri pentru compensarea pierderilor. Trebuie studiată cu foarte mare atenţie această problemă, pentru că ea ar putea însemna căderea multor sectoare şi apariţie de şomaj, iar acestea nu pot fi susţinute din resurse bugetare“, spune Mircea Coşea, profesor de economie.