Biden a vorbit cu Xi Jinping despre implicaţiile susţinerii Rusiei şi vrea menţinerea contactelor

Autor: Mihai Draghici 19.03.2022

Preşedintele SUA, Joseph Biden, i-a prezentat omologului său chinez, Xi Jinping, implicaţiile unei potenţiale decizii a Chinei de a oferi asistenţă militară Rusiei şi a pledat pentru menţinerea contactelor în mod constant între Washington şi Beijing, anunţă Casa Albă.

"Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu preşedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping. Conversaţia s-a concentrat pe invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina. Preşedintele Biden a expus perspectivele Statelor Unite, ale aliaţilor şi partenerilor în această criză. Preşedintele Biden a detaliat eforturile SUA iniţial de a împiedica, iar ulterior de a reacţiona la invazie, inclusiv prin impunerea de costuri Rusiei. A descris implicaţiile şi consecinţele situaţiei în care China ar furniza susţinere logistică Rusiei, în timp ce această ţară comite atacuri brutale asupra oraşelor ucrainene şi a civililor", anunţă Preşedinţia SUA, conform unui comunicat vizualizat de MEDIAFAX.

"Preşedintele SUA a evidenţiat susţinerea pentru o soluţie diplomatică la această criză. Cei doi lideri au convenit asupra importanţei de a menţine deschise canalele de comunicare şi de a gestiona competiţia între cele două ţări", subliniază Casa Albă.

Joseph Biden a reiterat, în conversaţia cu Xi Jinping, că politica SUA în privinţa Taiwanului nu s-a modificat, subliniind că Washingtonul "continuă să se opună oricăror modificări unilaterale ale statutului". "Cei doi lideri le-au cerut propriilor echipe să continue activităţile pe baza conversaţiei de astăzi în perioada critică ce urmează", concluzionează Casa Albă.