"Pana oligarhului". Un iaht de lux deţinut de un fost agent KGB şi o veche cunoştinţă a lui Vladimir Putin este blocat după ce a rămas fără combustibil şi nimeni nu vrea să îl alimenteze: "Să vâslească spre casă"

Autor: Gabriel Negreanu 19.03.2022

Vasul, numit Ragnar, un vechi cuvânt nordic care înseamnă "războinic", este deţinut de Vladimir Strzhalkovsky, iar echipajul său a fost informat de furnizorii norvegieni de combustibil din portul nordic Narvik să "vâslească spre casă" sau să "ridice pânzele". Aceştia spun că nu îl vor realimenta din cauza legăturilor proprietarului cu preşedintele rus, relatează The Guardian.

Căpitanul Rob Lankester, care spune că este un fost puşcaş marin regal britanic, a acuzat autorităţile norvegiene de discriminare, spunând că proprietarul iahtului nu se află pe lista de sancţiuni şi că nici el, nici cei 15 membri ai echipajului său nu sunt ruşi. Nici iahtul nu este rus, spune el, deoarece este înregistrat în Malta şi navighează sub pavilion maltez. "Dar nimeni nu ne ascultă", a spus el.

Lankester a adăugat că el şi echipajul său "vor doar să se întoarcă acasă". El a acuzat Norvegia de aplicarea unor standarde duble, întrucât navele de pescuit ruseşti, care, potrivit acestuia, reprezintă 20% din economia din nordul Norvegiei, "pot cumpăra combustibil şi pot opera fără obstacole în porturile şi apele norvegiene".

Vladimir Strzhalkovsky a făcut avere în mineritul de nichel în calitate de director general al Norilsk Nickel, primind, se pare, 100 de milioane de dolari atunci când a demisionat, în urmă cu un deceniu. El a fost ministru adjunct al economiei din Rusia şi în prezent face parte din consiliul de administraţie al clubului de fotbal Dynamo Moscova.

Localnicii au declarat că superyacht-ul nu este binevenit şi au luat problema în propriile mâini. Mulţi localnici au cerut autorităţilor norvegiene să confişte vasul.