Ce importă din Ucraina şi ce exportă companiile româneşti spre aceeaşi piaţă: Dacia, Arctic, P&G şi patru producători de modă îşi găsesc loc în top 20 de exportatori. Mai multe companii mari din industrie, dar şi Nestle, între importatori

Autor: Cristina Roşca 26.03.2022

Topul celor mai mari exportatori şi importatori arată că România a trimis în 2021 peste graniţă, în Ucraina, produse finite, dar a importat în special materii prime.

În primele 11 luni din 2021, România a exportat bunuri şi servicii în valoare de 645 de m­ilioane de euro către Ucraina, arată datele Institu­tului Naţio­nal de Statistică. Valoarea importurilor a fost, în aceeaşi perioadă, de circa două ori mai mare decât cea a exporturilor, conform aceleiaşi surse.

Cifrele arată că Ucraina nu este unul dintre principalii parteneri co­merciali ai României, nefiind nici o importantă piaţă de desfacere pentru afa­cerile locale, nici un furnizor de top pentru ele. Totuşi, un război în aceas­tă ţară scoate „din priză“ multe afa­ceri şi astfel există riscul să între­rupă anumite lanţuri de apro­vizionare. Principalul efect apare astfel în rândul importatorilor. Trans­portul şi logistica sunt afectate în ge­­ne­ral, astfel că nici alimentarea in­ternă cu produse nu este facilă sau, în unele cazuri, nu este posibilă.  În acest context, şi exportatorii români care livrau în Ucraina sunt afectaţi.