Ministrul chinez de externe: China se află de partea corectă a istoriei, iar timpul o va spune

Autor: Gabriel Negreanu 20.03.2022

China se află de partea corectă a istoriei în ceea ce priveşte criza ucraineană, iar timpul o va spune, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi, relatează Reuters.

"China nu va accepta niciodată nicio constrângere sau presiune externă şi se opune oricăror acuzaţii şi suspiciuni nefondate la adresa Chinei", a declarat Wang reporterilor sâmbătă seara, potrivit unui comunicat publicat duminică de ministerul său.

Comentariile lui Wang au fost făcute după ce preşedintele american Joe Biden l-a avertizat vineri pe omologul său chinez, Xi Jinping, cu privire la "consecinţe" dacă Beijingul va acorda sprijin material invaziei Rusiei în Ucraina.

În timpul convorbirii video, Xi i-a spus lui Biden că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând posibil şi a cerut naţiunilor NATO să poarte un dialog cu Moscova. Cu toate acestea, el nu a atribuit vina Rusiei.

Wang a declarat că cel mai important mesaj transmis de Xi a fost că Beijingul a fost întotdeauna o forţă pentru menţinerea păcii mondiale.

"Am fost întotdeauna pentru menţinerea păcii şi pentru a ne opune războiului", a spus Wang, reiterând că ţara sa va face judecăţi independente.