Ce vrea Rusia să obţină după ce se va termina războiul. Dezvăluirile făcute de ministrul Serghei Lavrov

Autor: Iulian Moşneagu 20.03.2022

Rusia speră că operaţiunea sa militară din Ucraina se va încheia cu un "acord cuprinzător" pe probleme de securitate şi cu acordul Ucrainei de a accepta statutul de neutralitate, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unui eveniment organizat sâmbătă. 

Lavrov a declarat că Moscova este "pregătită" să caute garanţii de securitate şi "să le coordoneze pentru Ucraina, pentru europeni şi, bineînţeles, pentru noi înşine, dincolo de extinderea tratatului nord-atlantic", potrivit CNN.

Lavrov consideră că relaţia Rusiei cu China va "deveni mai puternică" în faţa sancţiunilor occidentale, deoarece "într-un moment în care Occidentul subminează în mod flagrant toate fundamentele pe care se bazează sistemul internaţional, noi - ca două mari puteri - trebuie să ne gândim cum să continuăm în această lume".

Punctul de vedere a fost reluat sâmbătă la un eveniment separat la Beijing. Un înalt oficial al Ministerului chinez de Externe, Le Yucheng, a declarat că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei devin "din ce în ce mai scandaloase".

Deşi China şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la războiul din Ucraina, Beijingul nu a reuşit să condamne invazia rusă. Preşedintele chinez Xi Jinping i-a spus vineri preşedintelui american Joe Biden, în timpul unei convorbiri video, că "criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem".